Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttar in i gemensamma lokaler

Annons

HSO i Hedemora har flyttat in i nya lokaler på IOGT-NTO-gården (före detta Gussarvsskolan).
- 2010 måste alla offentliga lokaler vara handikappanpassade, vi inom HSO har inte ekonomiska resurser att ordna lokalen vi hade, sa Elisabeth Joahnsson, ordförande för HSO, när den nya lokalen visades upp.

Och med den nya lokalen har HSO även blivit sambo med Rädda Barnen.
HSO, Handikappades samarbetsorgan, bildades 1973 i Hedemora. HRF (Handikappades Riksförbund), Rfh (Reumatikerföreningen Hedemora) och FUB (Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar, och vuxna) ingår i HSO.
Den gamla lokalen vid Hökartorget klarade inte riktigt de krav man har, bland annat saknades en handikappanpassad toalett.

Mycket arbete

Men när IOGT-NTO dök upp med ett erbjudande om att HSO skulle få hyra in sig i gamla Gussarvsskolan bestämde sig HSO för att flytta.
- IOGT-NTO reserverade upp en handikapptoalett, konstaterade HSO:s ordförande Elisabeth Johansson.
Flyttlasset har gått och det har varit en tid med mycket arbete för HSO och dess medlemsföreningar.
Men nu när HSO kunnat flytta in i mer ändamålsenliga lokaler så är det idel glada miner.
IOGT-NTO:s ordförande Allan Gilén berättade i samband med invigningen av den nya HSO-lokalen att skolan stått tom i fyra, fem år när IOGT-NTO köpte den av kommunen. Mycket av lokalerna har man kunnat hyra ut dock är inte allt uthyrt - än. Tanken är att Gussarvsskolan, eller som den numer heter IOGT-NTO-gården, ska kunna bli till ett föreningarnas hus.

Inreda mindre lokaler

- Just föreningar vill inte ha så stora utrymmen, sa Allan Gilén. Och av den anledningen håller man på att utreda om IOGT-NTO ska inreda lite mindre lokaler med plats för mellan 10 och 20 personer.
Anders Bond, ordförande för FUB, är en av de som gläds åt flytten. Han konstaterade att man har en positiv medlemsutveckling.
- Vi är snart upp i 200 medlemmar.
FUB ordnar med aktiviter för utvecklingsstörda personer. En populär aktivitet som föreningen arrangerar är länsdanser som ordnas på olika orter runt om i Dalarna.
HRF har runt 100 medlemmar och Anna Margareta Baumgren är nyvald ordförande.
- Vi har rätt så mycket äldre människor, men vi försöker satsa på att värva yngre
I likhet med Anders Bond gladdes hon åt flytten. Torsdagar jämna veckor finns det möjlighet för föreningens medlemmar att komma till lokalen. Då erbjuds bland annat lite enkel hjälp till de som har problem med sina hörapparater.

Olika aktiviteter

Anna Margareta Baumgren pekade också på den ungdomsklubb som startat för Dalarna och den hörsellinje som riksförbundet har och dit man kan vända sig med funderingar kring hörseln.
Den största föreningen är Rfh med sina 360 medlemmar. Eivor Eriksson konstaterade att man har rätt så mycket olika aktiviter, på måndagar är det parafinbad, stavgång varje fredag och så är det onsdagsträffar. Till hösten planeras en sparesa till Estland och Pärnu då ska man bland annat träffa läkare och få olika behandlingar.
Rädda Barnen har med flytten till IOGT-NTO-gården gjort gemensam sak med HSO.
- En fast punkt att vara på, sa ordförande Bim Arespång som kan se tillbaka på ett spännande år.
Tillsammans med kommunen, Vasakyrkan och Svenska kyrkan ska en asylgrupp bildas.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons