Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttar in i Systembolagets gamla lokal

/

Annons

Polisen flyttar på sig. Till sommaren öppnar polisstationen i Tjädernhuset, i samma lokal som Systembolaget tidigare låg.
- Arbetsmiljön blir bättre. Det här innebär att det blir lättare för oss att rekrytera nya poliser till nya, fräscha lokaler, säger Mikael Gustafsson, närpolischef i Hedemora.

Det gamla polishuset kommer att dömas ut av miljöskäl och polisen har länge sett sig om efter en ny lokal. Efter att länge ha förhandlat med Hedemorabostäder är det nu klart att polisen kommer att flytta in i Tjädernhuset. Närmare bestämt i Systembolagets gamla lokaler.
- Det blir mindre ytor, men å andra sidan så är det en stor del av golvytorna i det nuvarande polishuset som är utdömd. Vi kan inte ens använda cellerna längre. Det skulle krävas stora pengar för att bygga om huset till en funktionabel polisstation. Den här lokalen är en bra lösning och vi får en mer effektiv polisstation, säger Mikael Gustafsson.

Utökade tider?

Förhoppningen är att lokalbytet kan göra att polisstationens öppettider utökas.
- Det är en klar fördel att ha tillgång till kommunhuset. Det är en mycket bra operativ vinst. Och om vi kan ha öppet fler dagar så innebär det ett stort steg för Hedemora. När vi började titta på lokaler så var det viktigaste att lokalen låg centralt. En polisstation ska ligga mitt i centrum så att folk kan se den, säger Mikael Gustafsson.

”Väldigt positivt”

Politikerna ser positivt på att få polisen som granne i Tjädernhuset.
- Vi ser väldigt positivt på att samverka med polisen. Dessutom är det jättepositivt att vi får en lokal uthyrd, även om det innebär att det kommer att bli tomt i polishuset. För några år sedan var det sagt att polisstationen skulle stängas helt, men nu verkar det istället bli så att öppettiderna utökas, säger Gertrud Hjelte, c, oppositionsråd och tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen.
- Trots kommunens ekonomiska läge måste vi även fokusera på det positiva och det här är absolut positivt, säger blivande kommunalrådet Kicki Printz, s.

Ett bra exempel

Lösningen i Hedemora kommer att kopieras i flera andra dalakommuner.
- Vi jobbar för fler såna här lösningar i länet, med samverkan mellan polisen och kommunen. Nu kommer vi att visa upp Hedemora som ett bra exempel. Vi ska inte sticka under stol med att vi strävar efter att spara pengar. Därför är det extra bra med en uppgörelse av det här slaget, säger länspolismästaren Sten-Olov Hellberg.
Det är inte riktigt klart när flytten kan bli av, men målet är att polisstationen kan öppna till sommaren.
- Förhoppningsvis är det klart före semestern, säger Lars Thoréus, vd för Hedemorabostäder.

Mer läsning

Annons