Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Hedemora Gammelgård ber om 200 000 för att fortsätta verksamheten

Annons

Styrelsen för föreningen Hedemora Gammelgård vädjar om ett driftsbidrag.
- Vi klarar inte av att hålla Gammelgården i drift med de ideella krafter vi har i dag, säger föreningens ordförande Ulf Andersson.
Styrelsen har nu skrivit ett brev till kommunstyrelsen och ber om 200000 kronor.

Enligt styrelsens beräkningar skulle det behövas 200000 kronor i ett grundbidrag för skötsel och drift för att Gammelgården ska kunna drivas på samma sätt som den görs i dag.

Har ingen vaktmästare

"Vi fick hjälp med vaktmästare i form av en plustjänst till området fr.o.m. våren 2006 t.o.m. 30 juni 2008. Idag är vi utan vaktmästare. Vi anser att det inte är möjligt att driva Gammelgården utan vaktmästare under högsäsongen om nuvarande skick och service ska kunna upprätthållas. Därför skriver vi denna vädjan till er i Kommunstyrelsen att överlägga om det finns ett värde för Hedemora Kommun att bevara detta turist- och besöksmål i Hedemora stad", skriver styrelsen i brevet till kommunstyrelsen.
- Vi tror att det finns ett stort allmänintresse för att Gammelgården ska leva kvar. Hur skulle hedemoraborna reagera om det inte blir något midsommarfirande vid Gammelgården? Det är en stor turistattraktion, säger Ulf Andersson till DD.

Jämför med grannkommun

Styrelsen pekar bland annat på hur det fungerar i Säters kommun.
"Som en jämförelse kan nämnas att vår grannkommun Säter har en liknande gammelgård. Där har kommunen skrivit kontrakt med hembygdsföreningen om skötsel och representation med undantag av renoveringar och större reparationer. De båda parterna har där enats om en summa av 220 000:-/ år.
Vi ser en stor potential i Gammelgården: En lockande mötesplats över generationsgränserna, och en oas i stadens centrum, som en del av vår gemensamma historia bevarad åt framtida generationer, att bli en viktig del av kommunens turistutbud, samt en aktiv och självklar del av Hedemoras kultur- och underhållningsutbud. Vi hoppas att ni delar vår positiva syn på Hedemora Gammelgård inför framtiden!" avslutas brevet till kommunstyrelsen.
- Vi klarar inte av att hålla Gammelgården i drift med de ideella krater vi har i dag, sammanfattar Ulf Andersson.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons