Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta frågetecken kring vård- och omsorgsförvaltningens stora underskott

Annons

Vård- och omsorgsförvaltningens underskott på 10,2 miljoner kronor för 2007 fortsätter att förbrylla. KPMG:s analys om hur underskottet har inte gett någon förklaring.
Omsorgsnämndens ordförande Per Jansson, s, säger att man nu vet vad siffrorna består av, däremot vet man inte varför det under året inte kommit något larm om utvecklingen.

Man befarar även att det kommer att bli ett underskott när resultatet för årets första två månader presenteras under nästa vecka.
Under hela 2007 låg prognosen för vård- omsorgsförvaltningen på ett underskott på fyra, fem miljoner kronor. Men under de två sista månaderna fördubblades underskottet utan att någon blev varse om vad som höll på att ske. När man stod inför faktum begärdes hjälp från kommunledningen, som i sin tyr tog beslut om att koppla in revisionsbyrån KPMG.
De har gjort en analys och ställt ett antal frågor men trots det har något riktigt svar på vad som hände inte kunnat ges.
Ewa Södergren, förvaltningsekonom, säger att man i dag vet var siffrorna kommer i från. Bland annat är de två institutionsplaceringar till en kostnad på 2,7 miljoner kronor som inte fanns med i budget.

Extra kostnader

Vidare drabbas kommunen av extra kostnader i samband med att HASS, Hedemora Assistansservice, drabbas av sjuk personal, då vänder de sig till kommunen för att sina kostnader täckta vilket gett kommunen en merkostnad på i runda tal 500 000 kronor. Per Jansson, omsorgsnämndens ordförande, säger att de med spänning följer ett liknande fall i Hudiksvall och hur kommunen där löser problemet med extra kostnaderna.
Vidare så har äldreboendet Granen under året haft motsvarande två heltidstjänster inne som vikarier, och kostnaderna för dessa fanns heller inte med budgeten.

Särskild hemtjänst

Ytterligare en verksamhet som inte varit med i budget har varit särskild hemtjänst. Det har som Per Jansson säger dykt upp under förra året. De tre tjänster som ingått där har kostat sammanlagt runt en miljon kronor.
Det som det fortfarande råder ett frågetecken kring är varför ingen under året har uppmärksammat var ekonomin varit på väg och varför ingen larmsignal har utlösts. Arbetet med att utreda detta pågår och av en anledningen varken kan eller vill man uttala sig om vad man tror är orsaken.
Men risken finns att när det ekonomiska resultatet för januari och februari läggs fram är det även nu minussiffror. Hur stort underskottet kommer att bli klart under nästa vecka.
MIKAEL ERIKSSON

Mer läsning

Annons