Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningar ska ta fram förslag på vad de kan spara på

Annons

Hedemora kommun måste hitta 6,3 miljoner kronor att spara för att nå ett nollresultat. Förvaltningarna ska ta fram förslag på vad de kan skära ned och samtidigt ta fram konsekvensbeskrivningar vad eventuella neddragningar innebär.

Det ekonomiska läget för Hedemora kommun är en ständigt återkommande fråga för kommunstyrelsens arbetsutskott.
Och har även blivit en bekymmersam fråga för ledamöterna att brottas med.
Kommunalrådet Ingvar Damm, s, säger att så här långt har de olika förvaltningarna ett sammanlagt minus på 17,5 miljoner kronor. Men att detta minus möts av det överskott som fanns i budgeten för 2008.

Måste åtgärdas

Överskottet är på totalt 11,2 miljoner kronor och som innefattar dels en avsättning till kommunens pensionsskuld, och dels det en-procentiga ekonomiska mål som kommunfullmäktige fattat beslut om.
Ingvar Damm säger att det gör att kommunen nu har ett minus på 6,3 miljoner kronor som måste åtgärdas innan året är slut. för att nå ett nollresultat.
De förvaltningar som ekonomiskt har det tyngst är vård- och omsorgsförvaltningen vars prognos nu pekar på ett underskott på 13 miljoner kronor.
- Det har ökat månad från månad, säger Ingvar Damm.

Minusresultat

Även socialförvaltningens prognos pekar på ett minusresultat, i det fallet handlar det om 2,9 miljoner kronor i minus. Den förklaring som finns till det underskottet är institutionsplaceringar.
På uppdrag av kommunens revisorer har revisionsbyrån KPMG kopplas in för att titta över och komma med en rapport om vad som felas och vad som kan göras.
Ingvar Damm säger att förvaltningarna getts i uppdrag att ta fram vad de kan skära ned på men också att ta fram en konsekvensbeskrivning över vad eventuella nedskärningar ger för effekter på verksamheterna.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons