Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han har hjälpt oss så mycket”

/
  • Michael Bergman omgiven av barnen på Svedjans förskola som tackade honom när han nu ska lämna Hedemora.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Maria Arnestål överlämnade ett diplom som tack till Michael Bergman.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Det var med denna salixkoja som förvandlingen av utemiljön började. De som varit med på resan är från vänster Michael Bergman,  Marianne Bergström, Inger Andersson och Maria Arnestål.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Med ett fruktkalas firade Svedjans förskola av stadsarkitekt Michael Bergman. Han har starkt bidragit till att utemiljön vid förskolan utvecklats. Men Michael Bergman ska nu lämna Hedemora för ett nytt jobb hos Lidingö kommun.
- Han har hjälpt oss så hemskt mycket, säger Maria Arnestål.
I arvet efter Michael Bergman finns nu på skolgården salixlabyrint, gräsbänk och planteringar.

Han kom som ett yrväder. Lite så kan man kanske sammanfatta Michael Bergmans sju år som stadsarkitekt i Hedemora. Många är det som berörts av hans arbete. Och till skillnad mot många andra stadsarkitekter har Michael Bergman inte dragit sig för att lämna skrivbordet för att i stället på plats och ställe jobba praktiskt med olika uppgifter. Även om Michael Bergman så här i efterhand erkänner att han i bland fick mörka lite för sina kollegor vad han gjorde. Ett sådant exempel är hur han medverkat vid arbetet med Svedjans förskolas utemiljö.
- Det var som en öken, säger Marianne Bergström när hon nu kan blicka tillbaka till hur det såg när de började.
Maria Arnestål säger att man visserligen var på gång med att förändra utemiljön men att utan den hjälp och de råd man fått från Michael Bergman inte kommit så här långt.

Grön miljö

Förskolan har blivit ett föredöme när det gäller den gröna miljön och ståtar med en labyrint av salix, en gräsbänk, en lerkoja, en päronlund och planteringar från vilka eleverna själva kan skörda och ta in till skolans kök.
Michael Bergman själv sätter arbetet med utemiljön och eleverna i ett större perspektiv. Han konstaterar att det egentligen handlar om en form av stadsplanering och samhällsutveckling. Han säger att barn som lär sig detta med kretslopp och miljö på ett tidigt stadium tar det med sig under livets resa. Och de kan även påverka sina föräldrar i en positiv riktning.
- De blir duktiga på att källsortera, säger han.

Nya utmaningar

Michael Bergman lyfter även fram det att föräldrarna blivit delaktiga i arbetet med skolgården, och att de även bidragit med både plantor och lekstugor.
På fredag gör Michael Bergman sin sista dag som stadsarkitekt hos Hedemora kommun. Och redan på måndag väntar nya utmaningar på hans jobb som park- och naturchef hos Lidingö kommun. Och kanske kan han då återvända till Hedemora i sällskap med personal från förskolorna i Lidingö för att lära av hur man i Hedemora kunnat förvandla en skolgård till en kreativ och stimulerande miljö.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons