Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora Energi satsar på fibernätverket

Annons

Ett öppet nät. Orden kommer från Hedemora Energi AB:s vd Sven-Erik Svahn och beskriver den satsning företaget nu inlett för få fler att ansluta sig till det stadsnät med fiberkabel som byggts upp.
I ett första steg vänder bolaget sig nu till bostadsrättsföreningar, men man kommer även att kika på hyresrätter och vanliga villor.

Utvecklingen av datatrafiken har hela tiden gått mot snabbare hastighet samtidigt som mer information ska kunna skickas. ADSL-tekniken, som nyttjat telefonkabeln, har varit det som fram till nu gällt i mångt och mycket. Men Erik Kristiansson, marknadschef på Hedemora Energi AB, säger att framtiden är fiberkabel. Och i fiberkabel skickas datatrafiken med hjälp av ljus. Någon bortre gräns när det gäller snabbhet och datamängd finns inte för fibertekniken.
- Som ett hårstrå, säger han om storleken på den kabel som används.

Vill ha fler anslutna

Hedemora Energi har under de senaste åren byggt ut dels ett stadsnät med fiberkabel men också bundit samma de olika orterna med ett fibernätverk. Hittills är det kommunens förvaltningar som dragit den största nyttan av denna satsning. Även om fibernätverket hela tiden varit öppet för andra att nyttja är det nu som Hedemora Energi AB bestämt sig för att bli mer aktiv för att få fler att ansluta sig.
Både Erik Kristiansson och Sven-Erik Svahn är noga med att betona att nätet är öppet, det vill säga att det är upp till användaren att anlita en tjänsteleverantör, om det exempelvis är Telia, Bredbandsbolaget, eller Bahnhof är upp till användaren. Hedemora Energi står för själva nätverket.

Full valfrihet

Sven-Erik Svahn säger att det går att få telefoni, internet och HD-TV via fibernätverket, på sikt även kabel-TV. Men han säger också att användaren har full valfrihet att välja det som passar.
Ett första steg för att locka fler att ansluta sig togs den 28 maj då bolaget bjöd in representanter för tolv bostadsrättsföreningar till en informationsträff. Och redan har energibolaget fått lämna ut sex offerter till intresserade föreningar.
I ett andra steg handlar det om att få med hyreslägenheter och i det tredje steg även villor. Nästa informationsmöte kommer att hållas under augusti.

Attraktiv boendemiljö

Anslutningskostnaden hamnar i trakterna av 20000 kronor per fastighet. För en flerfamiljsfastighet blir kostnaden således lägre per hushåll då fler får vara med och dela på den, än vad fallet blir för en villafastighet.
Sven-Erik Svahn och Erik Kristiansson säger att detta med fiber är en del i att Hedemora ska bli en än mer attraktiv boendemiljö. Och det öppnar upp för de som väljer att kunna arbeta hemifrån.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons