Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora tappar 10 miljoner kronor i skatteintäkter

Annons

Hedemoras redan ansträngda ekonomiska läge blir än mer ansträngt. Sveriges Kommuner och Landstings prognos när det gäller kommunernas skatteintäkter har sänkts. För Hedemoras del innebär det att kommunen i ett ögonblick har förlorat tio miljoner i intäkter. Och med det har förutsättningarna för 2009 års budget helt ändrats.

I juni fattade kommunfullmäktige beslut om budgetramarna för 2009. Och det var ett beslut som gjorde att kommunen kommer att klara dels den avsättning till pensionsskulden som måste till och dels det en procentiga mål kommunfullmäktige tidigare satt upp.

Nästa kalldusch

Sedan dess har såväl omsorgsnämnd som gymnasieförvaltningen aviserat att de budgetramar som tilldelats visat sig bli för små. För omsorgsnämnden saknas runt åtta miljoner kronor för att nå den anvisade ramen.
Nu kommer nästa kalldusch för Hedemoras ekonomi. I likhet med många andra kommuner visar skatteprognosen att kommunens skatteintäkter för 2009 kommer att bli lägre än förväntat. För Hedemora handlar det om en minskning med tio miljoner kronor. Vilket gör att kommunens skatteintäkter sänks från cirka 773 miljoner kronor till 763.
- Det blir tufft, förbaskat tufft, konstaterar kommunalrådet Ingvar Damm, s.

Minskad tillväxt

Prognosen från Sveriges kommuner och landsting (SKL) är så färsk att kommunens politiker och förvaltningar ännu inte hunnit ta ställning till vad som ska göras. Men helt klart är att de ekonomiska förutsättningarna för 2009 nu helt har förändrats.
Ingvar Damm säger att anledningen till den sänkta prognosen är att regering och riksdag nu räknar med en minskad tillväxt vilket får till följd att skatteintäkterna minskar. Tillväxttakten har sänkts från 4,7 procent till 4,0.
Ingvar Damm kan bara konstatera att det inte är något angenämt problem som man nu har att brottas med. Arbetet ska nu påbörjas för att klargöra hur kommunen ska möta dessa nya siffror, och Ingvar Damm säger att det krävs ett nytt politiskt beslut.


MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons