Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda ögonbryn inför Vänsterpartiets manifestation mot langning

/
  • Vänsterpartiet framförde sitt budskap med hjälp av en luciadocka som såg ut att ha kräkts och sedan somnat. Synen fick många förbipasserande att höja på ögonbrynen.FOTO: PÄR SÖNNERT
  • Vänsterpartiet framförde sitt budskap med hjälp av en luciadocka som såg ut att ha kräkts och sedan somnat. Synen fick många förbipasserande att höja på ögonbrynen.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

Vänsterpartiets manifestation mot langning till minderåriga fick önskat resultat. Många förbipasserande reagerade på dockan, klädd till en Lucia, som låg utslagen intill en fejkad spya.
- Folk får sig en tankeställare när de ser det här, säger Cynthia von Schultz, v.

Det var många Hedemorabor som höjde på ögonbrynen när de gick förbi Centrumgallerian på torsdagseftermiddagen. Där låg nämligen en lucia på marken, till synes redlöst berusad, intill en spya. Tittade man lite närmare såg man dock att det rörde sig om en docka. Detta var vänsterpartiets sätt att locka människornas intresse till sin manifestation.
- Det fungerar bra. Det är många som har stannat till. De tycker att det här är ett bra sätt att få ut vårt budskap på, säger Cynthia von Schultz.

Mot langning

Vänsterpartiet vill ta upp problemet med langning till minderåriga. Att manifestationen skedde just den här dagen berodde på att många ungdomar dricker sig berusade för första gången i samband med Lucia.
- Lucia ska handla om ljus. Ungdomarna ska inte behöva råka ut för det där, säger Cynthia von Schultz och pekar på luciadockan.

Bjöd på kaffe

Intill lucian hade vänsterpartiet ett bord där de serverade kaffe, glögg och pepparkakor. IOGT-NTO hade sponsrat med GT-dricka.
- Många ungdomar har gått förbi här på väg till bussen och de har inte kunnat missa vårt budskap, säger Cynthia von Schultz.

Har ni fått några negativa reaktioner på lucian med spyan?
- Nej, inte alls faktiskt. Alla tycker att det är bra att vi tar upp det här problemet. Folk får sig en tankeställare när de ser det här och det är precis det som vi hade hoppats på, säger Cynthia von Schultz.
- Visst drack vi brännvin när vi var unga, men vi drack då aldrig så att vi somnade så där, säger en förbipasserande pensionär och nickar mot luciadockan.

Vill hålla arrangemang

Vänsterpartiet har planer på att arrangera drogfria arrangemang till Lucia nästa år.
- Vi har frågat flera ungdomar vad de ska göra på Lucia och de har inga planer. Men de säger att de gärna skulle komma om vi hade något arrangemang. Vi får sätta oss ner och titta på vad det kan bli för något, säger Cynthia von Schultz.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons