Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ska starta eget så fort skolan är slut"

Annons

En pionjär.
Så beskrivs 19-åriga Madeleine Nilsson. Hon är första elev från Martin Koch-gymnasiet som gått ut den nya frisörutbildningen. Under helgen var hon i Falun och gjorde klart med gesällprovet. Och hon är på det klara med vad som väntar:
- Jag kommer att starta eget så fort skolan slutar, säger hon med ett stort leende.

Ska man locka ungdomar att söka utbildningar inom gymnasiet så handlar det om att vara flexibel i sina lösningar. Lite så tycks Krister Björklund, praktiksamordnare på Martin Koch-gymnasiet, ha resonerat. När det fanns en efterfrågan på att få utbilda sig till frisör skapade man en utbildning där företagsförlagd utbildning kunde varvas med att läsa in kärnämnena på skolan.
- En gymnasieutbildning inom ramen för hantverksprogrammet, förklarar Krister Björklund.
Men det är en utbildning som kräver mycket självdisciplin då mycket av det teoretiska delen av frisörutbildningen får studeras på egen hand. Birgitta Ihlis, utbildningsansvarig, har under utbildningstiden hållit sin hand över eleverna och besökt dem ute på salongerna och även kunnat stötta dem när det gäller den delen av utbildningen.
I och med att eleverna parallellt har läst kärnämnena innebär det att frisörutbildningen ger en allmän behörighet för vidare studier.
Den elev som var först att klara utbildningen och nu kan titulera sig frisör är 19-åriga Madeleine Nilsson.
- En pionjär, och en god representant, säger Krister Björklund om sin adept.
Den gångna helgen var det gesällprov i Falun och hon är nu klar med sitt gesällbrev.
Krister Björklund strör också lovord över de hårsalonger som ställt upp och erbjudit utbildningsplatser.
Madeleine Nilsson var under den första terminen på Margaretas salong i Enbacka, och de följande terminerna har hon sedan varit i Avesta på Salong Flotta Flätor.
Att det blev i Avesta där man kunde hitta en utbildningsplats förklarar Krister Björklund med att det dels vara svårt att hitta en plats i Hedemora och dels att det i Avesta inte finns någon liknade utbildning. Och han säger att man har fler elever som är på gång att slutföra sin frisörutbildning.
- Inte på topp, säger dock Madeleine Nilsson om möjligheterna till att få jobb inom branschen.
Men då hon under sin utbildningstid kunnat arbeta upp en egen kundkrets, kan hon när skolan slutar i stället starta eget som hårfrisör och hyra in sig i salongen i Avesta.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se
Mer läsning

Annons