Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tror att det finns ett lokalt intresse för detta”

/
  • Frilansjournalisten och industrihistorikern Per Stymne har fått i uppdrag att dokumentera Elkyrkan i Hedemora.FOTO: PÄR SÖNNERT
  • Elutrustning för 70 kV (70,,000 volt). Personskyddet anno 1916 är nästintill obefintligt.FOTO: PER STYMNE
  • Hedemora Energi har sex små transformatorstationer med Elkyrkan som modell. Den här stationen ligger på Gamla Brogatan.FOTO: PER STYMNE

Annons

Vattenfalls transformatorstation, även kallad ”Elkyrkan”, ska dokumenteras.
Den unika stationen har varit i bruk sedan 1916, men ska snart läggas ner.
- Arkitekturmässigt liknar Elkyrkan ingenting annat, säger Per Stymne, som ska göra dokumentationen.

Transformatorstationen byggdes 1916 och ingick då i Älvkarlebynätet, som skulle förse bruken i bland annat Bergslagen med el. Stationen har varit i bruk sedan dess och är intakt inuti.
- Det är en av sakerna som gör Elkyrkan unik. Att den kallas så beror på att byggnaden ser ut som en kyrka inuti. Erik Hahr ritade den och arkitekturmässigt liknar Elkyrkan ingenting annat, säger Per Stymne, som är frilans-journalist och industrihistoriker.

Fick tips om Elkyrkan

Per Stymne hoppar då och då in som lärare vid Göteborgs universitet. Det var vid ett av dessa tillfällen som frågan om dokumentationen först på tal.
- Jag hade gjort en dokumentation om kraftledningar och kom i kontakt med personer som tipsade om att det borde göras något liknande med Elkyrkan här i Hedemora. Efter ett tag gick Vattenfall med på att låta mig göra dokumentationen, berättar Per Stymne.

Gammal teknik

Elkyrkan ska snart läggas ner och ersättas med en annan station vid återvinningscentralen i Hamre.
- Elkyrkan behövs helt enkelt inte längre. Att den byts ut beror mycket på tekniska skäl. Tekniken inne i stationen skulle knappast godkännas av Arbetsmiljöverket.
- Det ligger en ansökan hos länsstyrelsen om att få stationen förklarad som byggnadsminne, men inget beslut har tagits, säger Per Stymne.

Lättillgänglig

Dokumentationen kommer att ske under hösten. Per Stymne har fått fria händer och räknar med att vara klar till årsskiftet.
- Jag tror att det finns ett lokalt intresse för Elkyrkan. Tanken är att jag ska göra en dokumentation som är mer lättillgänglig än vad de brukar vara. I så fall kan den användas av fler än bara specialister, säger han.PÄR SÖNNERT
023-476 91 / 070-524 01 63
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons