Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konservator Lennart Persson tar sig an storstugan i Garpenbergs hembygdsgård

/
  • Konservator Lennart Persson injicerar lim bakom dalmålningarna för att fästa tillbaka dem på väggen.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Nu ska gamla dalmålningar i storstugan på Garpenbergs hembygdsgård räddas för framtidenFOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Det är de små detaljerna som gör helheten, därför har gamla spikar letats fram som ska ersätta de mer moderna som fäster en mittbandslist som finnsFOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • 1845 är en datering som kan skönjas ovanför dörrposten.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Lennart Person och Inga Gustafson, ordförande för Garpenbergs Hembygdsförening, diskuterar den lerklining och stänkmålning som ska pryda nedre delen av väggarna FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Dalmålningar från 1800-talet ska nu räddas. Det är Garpenbergs Hembygdsförening som anlitat konservator Lennart Persson att bevara de målningar som finns i storstugan på hembygdsgården. Ett omfattande arbete som kräver stort tålamod och kunnande.

Hembygdsföreningen i Garpenberg har genom åren samlat ihop flera gamla byggnader och byggt upp en hembygdsgård. Den äldsta byggnaden är storstugan som ursprungligen kommer från Ljusfallet.
- Den kom på plats 1927 och var den första byggnaden, berättar Inga Gustafson, föreningens ordförande.

Målare okänd

Hur gammal själva byggnaden är, kan inte Inga Gustafson säga. Inne i salen finns gamla dalmålningar uppsatta längs väggarna. 1845 går att skönja och är det enda som avslöjar hur gamla de kan vara.
Vem som målat dem är dolt i historiens dunkelt. Däremot säger Inga Gustafson att målningarna ursprungligen kommer från Jönvik.
Men tidens tand har satt sina spår på såväl hus som målningar. Och föreningen har av den anledningen anlitat konservator Lennart Persson. Uppgiften är att rädda målningarna till eftervärlden.
- Dekorationsmålningar med kurbitsinslag, beskriver han dem.
Inte heller han kan ge besked om vem som gjort målningarna, utan på den tiden var det målare som gick från hus till hus för att utföra målningarna. De som anlitade dem var oftast bönder i det lite högre skiktet.

Veckade

Lennart Person berättar att huset har sjunkit samman och de uppspikade målningarna har därför veckats samman vilket fått till följd att de drabbats av oerhörda deformationsskador i färg- och vävskikt.
Jobbet handlar om att bevara målningarna i det skick de befinner sig i, att helt enkelt konservera dem. Målningarna är gjorda på juteväv och har målats med en limfärg.

Förstärkt

Lennart Persson har försiktigt lossat målningarna från väggarna och kunnat sträcka ut dem. Innan de spikas tillbaka har väven förstärkts och även masonitskivor satts upp bakom målningarna. Det sistnämnda för att inte den lerklining som finns på träväggen ska ramla ned.
Målningarna täcker den övre delen av väggarna i salen. Men även den nedre delen ska få en översyn. Här handlar det mer om renovering, Det som fanns kvar av den gamla lerkliningen har plockats ned. En del har återvänts, och avhackad linhalm, sand, vatten och lerpulver från Bältarbo, har ny lera blandats upp. Med den nya leran har väggarna kunnat lerklinats igen.

Stänkmålning

Lennart Persson säger att man ska måla dem på samma sätt som tidigare, det vill säga med limfärg. Först läggs en grundfärg och sedan ska det stänkmålas ovan på det.
- Man tar ett par björkkvistar och stänker på färgen med, förklarar Lennart Persson.
Även målningen av taket ska få sig en översyn, men här kommer Lennart Persson att nyttja den färg som finns och bara tunna ut den genom att lösa upp den med limvatten och sedan tunna ut den. Den helvita ytan kommer att ersätta med en yta med struktur och kännas som lite mer levande.
Till kommande säsong ska salen i storstugan vara iordningställd, till glädje för besökare och medlemmarna i Garpenbergs hembygdsförening.MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se


Mer läsning

Annons