Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik från oppostionen för kommunalt budgetunderskott

/

Annons

Oppositionen är kritisk till hur majoriteten har skött kommunens ekonomi.
- Vi är kritiska mot att majoriteten har kastat bort ett helt år, som det kommer att bli med 2009, säger Melker Andersson.

Kommunen ser ut att gå mot ett stort underskott för 2008. Detta trots att målet som sattes i kommunfullmäktige var att 9,8 miljoner skulle avsättas till att betala av på pensionsskulden och att kommunen skulle göra ett plusresultat på 7,5 miljoner kronor.
- Det saknas 24,6 miljoner kronor för att de målet ska uppnås. Vi pekade redan för ett par år sedan på att majoriteten måste jobba mer långsiktigt. Nu är 2009 redan ett förlorat år, säger Melker Andersson.

”Inga drastiska beslut”

Gertrud Hjelte, c, påpekar att det underskott som kommunen kommer att gå med för 2008 ska tas tillbaka på en treårsperiod.
- Det går inte att ta några drastiska stora beslut så här i sista stund. Hedemora kommun är kanske inte ensam om att få minskade skatteintäkter, men vi anser att majoriteten skulle ha tagit tag i det här problemet i tid, säger hon.

”Vi hade reagerat i tid”

Andersson och Hjelte poängterar dock att det inte är säkert att oppositionen hade lyckats hålla budgeten om den hade suttit i majoritet.
- Men vi hade i alla fall reagerat i tid, säger Hjelte.
Angående besparingar så anser Melker Andersson att det ordet används felaktigt.
- Som jag ser det så handlar det om att anpassa verksamheten efter resurserna. Detta är inte samma sak som att spara på något, säger han.
Gårdagens budgetmöte ajournerades. Ett nytt möte kommer att hållas den 18 november.
- Förseningarna med budgetarbetet gör att det kommer att bli svårare för förvaltningarna, säger Gertrud Hjelte.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons