Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lustgasrenare har tillverkats i Vikmanshyttan • "Miljövänliga förlossningar" att vänta

/
  • Marcus Kullman, från Creator, och Berton Arespång, Nordic Gas Cleaning, framför lustgasrenaren som renar lustgas på nolltid,FOTO: PÄR SÖNNERT
  • Marcus Kullman, Creator, Berton Arespång, Thomas Wallin och Istvan Szabo, samtliga tre från Nordic Gas Cleaning, samt Tomas Löfgren och Tommy Leck från landstingsservice i Uppsala, framför lustgasrenaren.

Annons

Den har kallats för ”en unik uppfinning”. I går presenterades maskinen som kan bryta ner och rena lustgas.
Maskinen har konstruerats av företaget Creator i Vikmanshyttan. Den första kunden är Uppsala landsting.

Lustgasen som främst används i samband med förlossningar har tidigare bara släppts ut i atmosfären. Men nu har en maskin konstruerats för att bryta ner och rena lustgasen. Miljövänligheten är den största fördelen.
- Lustgasen som används vid en förlossning kan jämföras med utsläppen som sker vid 150 mils bilkörning. Det här innebär att vi kommer närmare våra miljömål, säger Tomas Löfgren, från landstingsservice i Uppsala.

Mer effektiv

- Man kan säga att det kommer att bli miljövänliga förlossningar framöver. Lustgasen är annars en jättestor miljöbov, säger Thomas Wallin, från Nordic Gas Cleaning, företaget som ligger bakom lustgasrenaren.
I februari i år fick Nordic Gas Cleaning frågan om de kunde rena lustgas. Därefter påbörjades arbetet som nu alltså är slutfört.
- Vi presenterade ett förslag för landstinget och de blev nöjda direkt. Den här maskinen är billigare, mer effektiv, drar mindre energi och är mer praktisk än den japanska lustgasrenare som finns på marknaden, säger Thomas Wallin.
- Creator har utvecklat lustgasrenaren och ska även bygga nästa maskin, berättar Berton Arespång från Nordic Gas Cleaning.

Tre block

Maskinen, som kostar 2,5 miljoner kronor, provkördes för första gången i förrgår och ska nu köras till Akademiska sjukhuset. Den är konstruerad i tre block, så att den kan transporteras på ett lättare sätt.
- Det innebär att vi kan ha den i anslutning till förlossningskliniken.
Annars hade vi varit tvungna att montera den på taket och koppla den till kliniken, som ligger på bottenvåningen, nio våningar längre ner, säger Tomas Löfgren.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på dessa maskiner är stor. Nordic Gas Cleaning har en lista på 50 personer som är intresserade av att komma och titta på lustgasrenaren.
- Det här är en av världens mest effektiva maskiner i sitt slag. Det är otroligt skönt att det är klart. Detta kommer att få ett stort genomslag, både nationellt och internationellt, säger Thomas Wallin.
- Ja, vi har verkligen satt Hedemora på kartan, säger Berton Arespång.

Mer läsning

Annons