Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Koch-gymnasiet vidareutvecklar sina sportsatsningar

/
  • Gänget som valde fotbollen. Främre raden från vänster Joanna Gruvman, Lovisa Sundell, Erik Seger (tränare), Ayar Aziz och Imam Smagolov.Bakre rad från vänster Lisa Hedin, Andreas Johansson, Anton Josefsson, Michael Johansson, Jama Hamidi och Grace Thede
  • Michael Johansson (gul tröja) på väg genom den slalombana som skulle klaras av.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Martin Koch-gymnasiet har till denna termin gjort en extra satsning på de ungdomar som spelar fotboll.
Tolv elever har nappat på erbjudande och kan nu komplettera sina gymnasiestudier med två fotbollspass per vecka. Träningarna leds av Erik Seger, och han säger att man i första hand ska rikta in sig på teknikövningar för att utveckla spelarna.

Sedan ett par år har Martin Koch-gymnasiet gjort en satsning på att erbjuda extra träning för elever som spelar ishockey. I spåren av det har IFK Hedemora uppvaktat skolan för att få i gång en variant för fotbollsungdomar. Och till denna termin har ett erbjudande gått ut till elever som spelar fotboll. Fotbollssatsningen är ett samarbete mellan IFK Hedemora och Martin Koch-gymnasiet.
Fem tjejer och sju killar är nu i gång med att tränar fotboll Och de kör två 1,5 timmars pass per vecka.
- Vi börjar klockan sju på morgonen, säger Lisa Hedin som är en av eleverna som spelar fotboll.

Morgongröt

Och efter avslutade träningspass är det en vanlig skoldag som gäller. Rektor Bo Nordqvist säger att man nu jobbar med att lös frukostfrågan för eleverna.
- Hockeyeleverna får gröt i ishallen, säger han och menar att man ska försöka hitta en liknande variant för fotbollseleverna.
Fotbollen ligger precis som hockeyn inom ramen för elevernas individuella val, och ger, om eleverna fullföljer under alla tre gymnasieåren, maximala 300 poäng. Fotbollsträningarna går att kombinera med samtliga program som finns inom gymnasieskolan.

Vasaliden

Bo Nordqvist säger att det första året får bli lite av ett försöksår då man får utveckla det hela. Tanken är att när fotbollsplanen på Vasaliden står klart ska man även ha färdigutvecklat fotbollssatsningen.
Det första året kommer man därför att förlägga fotbollsträningarna så länge vädret tillåter till Brunnsjöliden, sedan kommer man att flytta in i Vasahallen

Individträning

Erik Seger som är den som håller i träningarna, och IFK Hedemoras ordförande Kent Hedin säger att träningarna kommer att vara inriktade på teknikövningar och ska vara ett komplement till de vanliga klubbträningarna.
- Vi ska fokusera på individuell träning, säger Erik Seger.
Bo Nordqvist säger att man även kommer att ha teoretiska pass där eleverna ska få kunskap om kost, hälsa och träningsmetoder.
Något tak för hur många elever som kan delta finns inte, kravet är att de som vill vara med ska vara aktiva och spela och träna i någon fotbollsförening. Och är det någon som nu vill hoppa med säger Bo Nordqvist att det går bra.

Mer läsning

Annons