Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melker Andersson, m, kritisk till hanteringen av kommunens budget

Annons

- I dag saknas det en strategisk långsiktig plan för hur Hedemora kommun ska utvecklas. Detta tillsammans med brister i den politiska styrningen har, enligt mitt förmenande, fått till följd att förvaltningarnas behov/önskemål för 2009 överstiger tillgängliga medel för driften med 18,2 miljoner kr. Det säger Melker Andersson, m, med anledning av hur den ekonomiska framtiden för Hedemora kommun ter sig.

Melker Andersson pekar vidare på att för åren 2010 och 2011 uppgår "underskotten" till cirka 25 miljoner kronor för vardera åren.
För investeringar under åren 2009-2011 har beräknats ett utrymme på sammanlagt 80 miljoner kronor. Önskemålen från förvaltningarna uppgår till 120,7 miljoner kronor
- Ansvaret för planeringen och styrningen ligger naturligtvis kollektivt påvänstermajoriteten, även om kommunalrådet har en viktig ledande roll, konstaterar Melker Andersson, och han tillägger:
- Det yttersta ansvaret för behov av förändringar ligger dock hos Hedemora arbetarkommun. Visioner, tankar och idéer från olika sammankomster har vi i tillräcklig utsträckning - nu är det dags att gå från ord till handling vad gäller kommunens framtid.
Melker Andersson efterlyste redan i höstas, i ett brev till kommunstyrelsen, att det är dags att ta ett samlat strategiskt grepp om Hedemoras framtid.
- För att åstadkomma en positiv utveckling och förändring av kommunen för ökad inflyttning, ökat företagande, förbättrade boendemiljöer och kollektivtrafik, listan kan göras mycket längre, så anser jag att vi politiker måste bestämma oss för en långsiktig strategisk plan.
Melker Andersson menade då på att Hedemora kommun saknar en sådan samlad långsiktig strategisk plan.
- Om inte Hedemora ska bli akterseglade som attraktiv kommun i konkurrens med övriga 289 kommuner, så måste vi snarast ta tag i vad vi vill långsiktigt. Kommunens vision är det inget fel på, men vi måste bryta ned den till strategiska handlingsplaner och målbeskrivningar kopplade till visionen, konstaterade han då.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.seMer läsning

Annons