Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men någon skattehöjning i Hedemora är inte aktuell

/

Annons

Visst påverkas Hedemora av finanskrisen som skakar världen.
Förra veckan kom SKL:s prognos, som pekar på att kommunen får minskade skatteintäkter nästa år.
- Prognosen gjorde att vårt underskott på 13 miljoner ökade till 22 miljoner över en natt, säger kommunalrådet Ingvar Damm, s.

Det planerade tvådagarsmötet för att jobba med budgeten avbröt vid lunch första dagen. En av anledningarna var den rådande finanskrisen, som beräknas göra så att Hedemora kommun får mindre skatteintäkter än beräknat.
- När vi ska spara 22 miljoner kronor är det ingen idé att sitta och plocka bort 10 000 här och där från förvaltningarna. Då måste vi i stället göra något väldigt radikalt, säger Ingvar Damm.

Ingen skattehöjning

Kommunalrådet betonar dock att det inte är aktuellt med någon skattehöjning.
- Underskottet motsvarar ungefär en krona i skattehöjning, men nej, vi kommer inte att höja skatten, säger Damm.
Majoriteten har föreslagit ett samarbete över blockgränserna när det gäller budgetarbetet, men det har avvisats av oppositionen. Olyckligt, tycker Damm.
- Det här kräver en väldigt långsiktig planering, som kommer att sträcka sig in i nästa mandatperiod och då är det bra med ett samarbete, säger han.

”Svårt att greppa”

I våras sparades 20 miljoner kronor och tillsammans med det nuvarande underskottet rör det sig om en sammanlagd besparing på nästan 40 miljoner kronor för hela året.
- Vård och omsorg ser ut att gå back med drygt 13 miljoner kronor. Siffrorna börjar bli så stora nu att det är svårt att greppa dem, säger Damm.
- Det här ställer till det för kommande år eftersom underskottet måste tas igen på en treårsperiod, säger kommunchefen Mikael Lundin.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons