Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk för kvinnliga sotare har bildats

Annons

De kvinnliga sotare som är verksamma i Sverige har bildat ett eget nätverk.
Knopargajarna, som de kallar sig, har en hedemorabo med i sin styrgrupp.
- Sotaryrket är väldigt socialt och utvecklande, säger Annette Stoltz, som har varit sotare i nästan 30 år.

Nyligen bildades nätverket Knopargajarna, som betyder kvinnlig sotare på sotarnas eget språk knoparmoj. Än så länge har nätverket 23 medlemmar.
- Det är nog alla kvinnor som jobbar som sotare i dag. Alla har åtminstone fått en förfrågan om att vara med, berättar Annette Stoltz, som är skorstensfejarmästare och en av medlemmarna i nätverkets styrgrupp.

Hur kommer det sig att ni bildade nätverket?
- Jag har tidigare varit väldigt ensam som tjej i yrket, men nu blir allt fler tjejer sotare. Vi tyckte att många tjejer som är nya i branschen skulle ha nytta av ett nätverk. Vi har fått bidrag från Ungdomsstyrelsen, för organisationer för kvinnor, säger Annette Stoltz.

Nätverksträffar

För ett par veckor sedan höll nätverket sin första träff, på Skokloster slott. Där hölls det bland annat föreläsningar om härskartekniker.
- Jag föreläste också lite eftersom jag är kvinnlig ambassadör för Nutex. Tanken är att vi ska hålla ett par nätverksträffar per år. I vår är det tänkt att vi ska vara någonstans i hedemoratrakten, berättar Annette Stoltz.

Fler och fler tjejer

Andelen kvinnliga sotare är mycket större nu än när Annette började i yrket för nästan 30 år sedan.
- Fler och fler tjejer utbildar sig hela tiden. Jag tror att den nya utbildningen bjuder in kvinnor på ett annat sätt. Tidigare var det en lärlingsutbildning, men nu får tjejerna chansen att komma ut på arbetsplatser på ett annat sätt. Jag tror att det är en bra väg in i yrket, säger Annette Stoltz.

Vad är det bästa med att vara sotare?
- Friheten, man styr sin arbetsdag helt själv. Sotaryrket är väldigt socialt och utvecklande. Att sotaryrket skulle vara på väg att försvinna är bara en myt. Det är ett framtidsyrke, säger Annette Stoltz.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se


Webbfråga: Är nätverk ett bra sätt att utvecklas inom sitt yrke?

Mer läsning

Annons