Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyheten i år är jubileumsfirandet av Ferguson traktorn

Annons

Nu laddas det för en ny säsong på Skinnarbacken i Husby. Hembygdsföreningen har programmet klart och på traditionellt vis inledes det med valborgsmässofirande där Joanna Stridh kommer att hålla vårtalet.
Klart är att bygdespelet Karl Tuff återkommer och en nyhet blir jubileumsfirandet av Ferguson-traktorn.

Solen skiner och det är en skön vårdag på Skinnarbacken, Husby hembygdsgård. Sune Gustavsson och Harry Arnberg är på plats och förbereder en del saker inför den säsong som snart ska börja. Under förra sommaren hann föreningens medlemmar med att rödfärga samtliga hus som finns på området, till sommaren väntar nya arbetsuppgifter.
Bland annat arbetet med att göra klart en permanent utställningen om husbyfödde Allan Sirland. Han är 90 år fyllda och utflyttad till Gotland. Men han har en både intressant och spännande livshistoria och medverkade bland annat i finska vinterkriget, har letat diamanter i Afrika och varit med och startat vindkraftverk på Gotland. Hembygdsföreningen har bland annat fått uniformer av Allan Sirland som nu ska ställas ut.

Brett urval

Många aktiviteter är det i övrigt som finns inplanerade i sommarens program, och det är även en bredd på urvalet.
På traditionellt vis inleds säsongen med valborgsmässofirandet. Fyrverkeri, brasa och vårsånger från en sångkör utlovas. Vårtalet kommer detta år att hållas av Husbys handlare - Joanna Stridh.
Föreningen har lovat att ställa upp med övernattning och mat till de som deltar i årets Dalkarlsvandring. Den 10 maj kommer de fram till Flinö bygdegård.
Traditionellt är även hälsodrickandet vid någon av alla de trefaldighetskällor som finns i socknen, i år den 17 maj, är målet källan vid Born, så långt norrut det går att komma i Hedemora. Kyrkoherde Nicklas Lång kommer att medverka.
Nationaldagsfirandet blir det den 6 juni. Kyrkoherde Nickas Lång kommer att hålla högtidstalet och det utlovas även en hel del med sång och musik av bland andra Madeleine Klockarmats, Husbyjäntorna och Manskören.
Midsommarfirandet på Skinnarbacken brukar dra stora skaror med folk, och festligheterna inleddes med att man tågar från Näs kungsgård och upp till hembygdsgården. I år är det Djusa byalag som fått uppdraget att resa midsommarstången. Dessutom kommer By folkdanslag att medverka tillsammans med ett danslag från Holland. Det blir även musikalisk underhållning av diverse olika slag.
Bygdespelet Karl Tuff kommer att spelas även denna sommar. Med start den 28 juni kommer det att ges sju föreställningar.

Torgmarknad

Mellan den 10 juli och 14 augusti arrangeras det torgmarknad varje torsdag och där lokala produkter kommer att försäljas. Man har tidigarelagt det en timme i år, och nu är det mellan klockan 15 och 18.
Hantverkets dag blir det den 2 augusti, då det även är Fäbodens dag.
Ferguson traktorn har under många år varit ett välkänt inslag på den svenska landsbygden. I år är det 50 år sedan Massey Ferguson som bolag bildades, och som är ett resultat av den sammanslagning som gjordes 1953 av det nordamerikanska bolaget Massey-Harris och engelska Harry Ferguson.
50-års jubileumet kommer att uppmärksammas även i Husby i samband med Bondens dag den 31 augusti. Och det är ett nytt inslag i aktiviteterna och man hoppas kunna samla Ferguson-traktorer av olika modell. Dessutom kommer det att bli förevisning av gamla skördemetoder.
Som vanligt avslutas säsongen med en brasafton i slutet av september.

Mer läsning

Annons