Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppigårds bryggeri nominerat till tolv medaljer vid stor ölmässa

/
  • Oppigårds bryggeri, som håller till i Ingvallsbenning, är nominerat till inte mindre än tolv priser vid Stokholm Beer  Whisky Festival i helgen.-- Ett helt förbluffande bra resultat, säger bryggeriägaren Björn Falkeström.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • I fjol vann Oppigårds bryggeri tre medaljer, varav två guld. I år är målsättningen högre. Björn Falkeström vill dock inte spekulera om vilken klass som bryggeriet har störst chans att vinna.

Annons

I helgen är det dags för Stockholm Beer Whisky Festival.
Oppigårds bryggeri har nominerats till inte mindre än tolv priser.
- Ett helt förbluffande bra resultat, säger bryggeriägaren Björn Falkeström.

Oppigårds bryggeri, som ligger i Ingvallsbenning utanför Hedemora, har chansen att kamma hem tolv priser vid Stockholm Beer Whisky Festival i Nacka i helgen.
- Jag hörde att våra tolv nomineringar skulle vara rekord. Tydligen så har bryggeriet som har näst flest nomineringar åtta stycken, säger Björn Falkeström.
Det finns 13 klasser för flasköl och 13 för fatöl. Oppigårds har fyrdubblat antalet nomineringar jämfört med fjolårets festival.
- Då var vi nominerade i tre klasser. Vi vann guld för vårt stautöl och för vårt slåtteröl och brons i klassen ale, upp till 4,7 procent, minns Björn Falkeström.

Bästa ölet i fjol

Under festivalen utses även det bästa ölet, den bästa cidern och den bästa whisky. Sedan 1998 har dessa tävlingar haft internationell status. I fjol kammades ölklassen hem av Oppigårds bryggeri.
- Vårt slåtteröl utsågs till det bästa flaskölet, oavsett kategori, berättar Björn Falkeström.
Festivalen, som anses vara den största ölmässan i Europa och den största whiskymässan i världen, rapporteras bli den största någonsin i år. 1 300 öl-, whisky-, och calvadossorter kommer att ställas ut.
- Det här är en av de mest välrenommerade mässorna. Den håller världsklass. Vi lämnade in nio ölsorter och fick totalt tolv nomineringar. Det är ett helt förbluffande bra resultat, säger Björn Falkeström.

”Håller tummarna”

På torsdag avgörs tävlingen och då ska medaljerna fördelas. Oppigårds siktar på att slå fjolårets notering.
- Det känns bra att vi redan har säkrat tolv medaljer. Då är det momentet borta.
Sen får vi se vad det blir för valörer. Vi håller tummarna. Givetvis är det finare med ett guld än ett silver. Men man måste vara ödmjuk, alla öl som har nominerats är riktigt, riktigt bra. Det är kul att vi har blivit det bryggeri som sticker ut mest av alla på mässan, säger Björn Falkeström.

3 Vilken klass tror du att ni har störst chans att vinna?
- Nej, det där vill jag inte spekulera i. Men det vore roligare att vinna ett pris för ett öl som vi har ute i handeln, än för ett öl som vi bara har bryggt ett par backar av under en kort period, säger Björn Falkeström.

Mer läsning

Annons