Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen efterlyser direktiv och beslut om budgetarbetet

/

Annons

Oppositionen är kritisk till majoritetens hantering av budgetarbetet. Bland annat efterlyses direktiv och beslut.
- Det är nästintill omöjligt för oss att göra ett budgetförslag med de här premisserna, säger oppositionsrådet Gertrud Hjelte, c.

Den ekonomiska situationen i Hedemora är allt annat än bra. På grund av detta har arbetet med kommunens budget förlängts med en månad. Nu riktar oppositionen kritik till majoriteten, bland annat om hur budgetarbetet har hanterats.
- Det har inte tagits några andra beslut än budgetramarna. Inga andra direktiv har kommit ut. Vi har sett förslag på hur man ska jobba, men inga beslut har fattats och då kan vi inte vara säkra på vad som gäller. Vid dagens (läs gårdagens) sammanträde sa Ingvar Damm sa att de nya budgetramarna ska tas upp senare. Vi fick veta att en analysgrupp ska se över budgetramarna. Majoritetens sätt att jobba på känns konstigt, säger Gertrud Hjelte.

Sparpåläggande

Oppositionen är även frågande till att barn- och utbildningsnämnden har fått ett ytterligare sparkrav.
- Detta visste inte ens nämndens ordförande om. De nya sparkraven borde åtminstone har tagits upp i kommunstyrelsen i dag (läs i går). Kommunstyrelsen har inte beslutat om några ramförändringar, säger Melker Andersson, m.

"Skrämmande"

Oppositionen påpekar dock att det inte är en enkel sak att lägga en budget.
- Men man måste ge de andra riktiga spelregler. Hanteringen av hela budgetprocessen är skrämmande, säger Gertrud Hjelte.

"Det känns tråkigt"

Den 16 december ska kommunens budget för 2009 klubbas i fullmäktige. Oppositionen tror att det blir svårt att få ihop det.
- De senaste siffrorna som jag har sett är att kommunen har ett underskott på 8,9 miljoner kronor. 70 procent av kommunens kostnader är personal. Det går inte att spara nästan nio miljoner kronor utan att dra in på personal. Det ekonomiska läget är dystert och det känns tråkigt, säger Melker Andersson.
- Det här känns inte bra för hedemorabornas del. Jag tror att många mår dåligt av det ekonomiska läget. Det är inte lätt för våra tjänstemän att göra ytterligare besparingar när budgetramarna svänger, säger Gertrud Hjelte.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons