Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 100 000 kronor kostar sommarens skadegörelser

Annons

- Det är pengar vi behövt till underhåll av våra anläggningar, suckar kultur- och fritidschef Kjell Rosén.
Det han syftar på är sommarens extra kostnader för att reparera skador efter skadegörelser under sommaren.
Den totala summan hamnar en bra bit ovanför 100 000 kronor.

Det bad som varit värst drabbat av skadegörelse under den gångna som-maren är Rällingsbadet i Långshyttan. Kjell Rosén berättar att kommunen i samband med simskolan ställde ut en vagn som personalen skulle kunna nyttja. Den vagnen utsattes för kontinuerlig skadegörelse, och till slut fanns inget annat att göra än att plocka undan vagnen.
Likadant har det varit med toaletterna vid badet, kärl har vickats omkull och innehållet runnit ur. Även toaletterna har kommunen tvingats att ta undan.
- Hopplöst, samman-fattar Kjell Rosén hur det känns.
Hönsan har också drabbats, men i det fallet var det naturen som orsakade skadorna. I samband med ett blåsväder slets en läktarsektion bort från sina kedjor och flöt i väg.
På försommaren drab-bades idrottsanläggningen Brunnsjöliden av en om-fattande skadegörelse.
- Samtliga fönster slogs sönder, säger Kjell Rosén.

Ingen undersökning

Han ställer sig frågande till hur man kan bete sig. En annan sak som han tycker är tråkig är att bara två veckor efter det att skadegörelsen inträffat kom ett brev från polisen där de meddelade att undersökningen lagts ned. Något han ställer sig mycket frågande till, och undrar varför polisen inte fortsatt sin utredning.
Notan av skadegörelsen har nu kommit.
- 70 000 kronor, konstaterar han att det kostar kommunen.
Och då självrisken är på två basbelopp innebär att kommunen får står för hela kostnaden, inte en krona får man ut från försäkringsbolaget.
- Det dubbla beloppet, säger Kjell Rosén när han ska uppskatta vad kultur- och fritidsförvaltningen sammanlagt får lägga ut för att åtgärda skadorna under sommaren.
Han tillägger också att dessa pengar får tas från andra konton och gör bland annat att utrymmet för underhåll av anläggningarna blir mindre.

Mer läsning

Annons