Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överkörd kattmamma från Stjärnsund lämnade ungar efter sig

/
  • Fäffa ute på upptäcktsfärd.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Samling kring lådan där Fäffa och Emil får bo under skoldagen, från vänster Bianca Bennett, Nicolas Bennett och Kioma Kindtoft.FOTO: MIKAEL ERIKSSON
  • Även en tom nappflaska intresserar en nyfiken kattunge som i det här fallet Fäffa som tas om hand av Bianca BennettFOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Först hittades en överkörd katt i Rörshyttan. Dagen efter hörde Kioma Kindtoft hur det pep från ett garage i närheten av den döda katten. När hon undersökte saken visade det sig vara en nyfödd katt-unge. Och en dag senare hittades ytterligare en kattunge. Med nappflaska har de fötts upp, och varje dag får de åka med barnen i skolskjutsen till Annaskolan.

Det skulle kunna vara ännu en tragisk historia om en ung flicka vars katt blivit överkörd och lämnad åt sitt öde vid vägkanten. Men det finns även en stor del solsken i denna berättelse. För ett par veckor sedan hittade Kioma Kindtoft en överkörd och död katt i Rörshyttan.
Katten visade sig vara skolkompisen Sara Lilljeqvist ett år gamla katthona Sassa.
Dagen efter gick Kioma Kindtoft samma väg igen, och från ett fallfärdigt garage intill den plats där Sassa blivit överkörd hörde Kioma att det pep ynkligt. Hon gick då ned till garaget för att undersöka vad som lät och kunde till slut se att det var en liten, liten kattunge som kravlade runt på golvet.
- Jag trodde först det var en råtta, berättar hon.
Hon kopplade då samman den överkörda Sassa med kattungen, och beslutade sig för att ta med sig kattungen hem för att rädda den.

En till

Dagen efter; samma vända, samma plats och samma ljud. Det visade sig då att det fanns ytterligare en kattunge i garaget. Även den fick följa med hem.
Under den tid som gått har kattungarna med hjälp av nappflaska matats med kattmjölksersättning och de har flyttat hem till Sara Lilljeqvist.
- Varannan timme ska de ha mat, berättar Kioma.
Dessbättre sover de nätterna igenom så någon matning nattetid behövs inte.
Kattungarna har nu fått varsitt namn; Fäffa och Emil. Och de har växt på sig, och är som småbarn fulla med bus. Som Fäffa som handlöst kastar sig över DD:s reporters kamera. I lådan brottas de med varandra och de sylvassa klorna gör röda små märken på tjejernas händer när nappflaskan plockas fram.

Med till skolan

Mjölkersättning är nu på väg att bytas till annan föda. För att flickorna ska kunna mata kattungarna på utsatta tider får de följa med till skolan.
En låda att frakta dem i har gjorts i ordning, och varje morgon får de åka med skolskjutsen till Annaskolan, och efter skolans slut är det skolskjuts hem som gäller.
Framtiden är också klar; Fäffa ska få bo kvar hos Sara medan Emil så småningom ska flytta till Stjärnsund.

Mer läsning

Annons