Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen uppmanar allmänheten att rapportera misstänkta saker

Annons

- Ring oss så fort ni ser något misstänkt.
Uppmaningen kommer från Mikael Gustafsson, närpolischef i Hedemora kommun.
I går hölls ett informationsmöte om den senaste tiden villainbrottsvåg i Hedemora.

Sedan augusti har 13 villainbrott begåtts i centrala Hedemora. Polisen och Brottsförebyggande rådet kallade i går till ett informationsmöte till representanter från organisationer som är ute om nätterna.
- Vi tror att alla villainbrotten har begåtts av samma gärningsman, eller gärningsmän. Förmodligen har de ”rekat” området ordentligt före inbrotten. De är skickliga på att smälta in och inte väcka uppmärksamhet. Hittills har tjuvarna varit ute efter guld och kontanter, så vi tror att de förflyttar sig till fots och att deras flyktbil står en bit bort, säger Mikael Gustafsson.

Inbrott under helger

Samtliga inbrott har begåtts under en helg då villaägaren inte har varit hemma. Därför uppmanar polisen allmänheten att informera sina grannar om man ska resa bort en helg.
- Man kan ta in tidningen, hänga sin tvätt på grannens tomt, eller ställa sin bil på uppfarten, tipsar Jan Olsson, samordnare på BRÅ.
- Men att timers till lamporna skulle hjälpa, glöm det. De här inbrottstjuvarna är så skickliga att de har koll på när lamporna tänds i husen där de ”rekar”, säger Mikael Gustafsson.

Inget mönster

De 13 villainbrotten har begåtts på olika platser i Hedemora. Det finns inget mönster för polisen att följa.
- Min granne har faktiskt haft inbrott. Vi har inga tidpunkter att gå efter, så vi är beroende av tips från allmänheten för att få en tråd att börja dra i, säger Mikael Gustafsson.
De senaste veckorna har villainbrotten slutat. I stället har flera villor i Avesta drabbats. Polisen vill nu att fler ringer och tipsar.
- När vi är ute hör vi ofta att folk är rädda för att få repressalier när de ringer polisen. Den inställningen måste bort, tycker Eskil Landenberg, från Hedemora Bevakning.
- Ring oss så fort ni ser något misstänkt. Hellre en gång för mycket än för lite, uppmanar Mikael Gustafsson.

Mer läsning

Annons