Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Fälth handplockades till uttagning i Mattias Ekströms stall

Annons

16-årige Roberth Fälth från Vikmanshyttan är en stor gokarttalang.
Nyligen handplockades han till en uttagning för Mattias Ekströms nystartade stall.
- Jag trodde inte att det var sant, säger Roberth som har gocartåkandet i blodet. Pappa Tommy var nämligen också en framgångsrik gokartåkare.

För ett par veckor sedan fick Roberth Fälth ett märkligt brev. Det stod att han var kallad till en hemlig uttagning i Karlskoga. Som en av blott åtta unga talanger hade han handplockats av Mattias Ekström för att köra om en plats i dennes nystartade stall.
- Jag fick läsa brevet flera gånger innan jag insåg att det inte var något skämt. Jag trodde inte att det var sant, säger Robert Fälth, som den gångna säsongen vann den högsta serien har tävlat i, nämligen MKR-serien, där han stod på pallen 18 gånger. Tio av dem var segrar.

Gokart i blodet

- Syftet med det här nya teamet är att på sikt få fram en ersättare till Mattias Ekström, säger pappa Tommy Fälth, som själv har tävlat mycket i gokart.
- Jag har bland annat kört Superkart. Jag tävlade mellan 1969 och 1985 och sedan mellan 1997 och 2005. Men jag fick lägga av när Roberth blev för duktig och satsa på honom i stället, säger Tommy.

Väntans tider

Uttagningen ägde rum förra helgen och nu går Fälths i väntans tider för att se om Roberth har tagit en stallplats eller ej.
- Vi skulle få svar inom några veckor. Uttagningen kändes bra, men det var ovant att köra en stor bil, säger Roberth, som bara har tävlat i gokart tidigare.
Han betonar dock att det inte är hela världen om han inte skulle bli uttagen.
- Nej, det här är ju inget som jag har räknat med. Det var med några killar som har tävlat i både Tyskland och JTCC. Men de gick inte bara efter hur duktig man var på att köra, utan även en hel del på personligheten. Det är så mycket mer än bara körning i den här branschen. Man ska även kunna fixa sponsorer och så, berättar Robert Fälth.

”Det är smickrande”

Om det nu inte skulle bli någon plats i Mattias Ekströms stall så kommer Roberth antingen att köra stor bil i JTCC eller fortsätta med gokart i Rotax Challenge, en serie där man tävlar om att få vara med om en världsfinal.
- Men det är smickrande att bli handplockad av Mattias Ekström, som är en av mina största förebilder. Det var en stor ära och det är väldigt stort för mig att få vara med bland de här åtta som fick vara med i uttagningen. Det är en väldigt hård konkurrens. Det räcker inte med att man har talang för att köra, man måste ha det där lilla extra också, säger Roberth.
- Tyvärr är det ofta så att de allra största talangerna aldrig får chansen eftersom det är så mycket som krävs, tillägger Tommy.
Roberth har dock målsättningen klar för sig.
- Drömmen är att få tävla i DTM, precis som Mattias Ekström, säger han.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons