Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlar underskrifter från vuxna som lovar att vara nyktra i jul

/
  • IOGT-NTO:s distriktskonsulent Vivi Lovelock (tvåa från höger) samt Jan Turesson, Eva Sten och Björn Risberg, från Svenska kyrkans Friagården, hoppas att många vuxna tänker hålla sig nyktra i jul.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

IOGT-NTO har lanserat sin nykterhetskampanj. Kampanjen heter ”Alla barn har rätt till en vit jul”.
Målsättningen är att få 13 000 vuxna i hela landet att skriva på ett kontrakt om att hålla sig nykter över jul.

Att få så många vuxna som möjligt att skriva under ett kontrakt där de lovar att ta en ”vit” jul. Det är syftet med IOGT-NTO:s rikstäckande kampanj ”Alla barn har rätt till en vit jul”.
- Vi kommer att anordna flera drogfria aktiviteter under jullovet. Det är viktigt att barn till missbrukare får ett bra lov och kan komma tillbaka till skolan och berätta vad de ha gjort för roligt. Dessutom är det bra att barnen får träffa vuxna förebilder på aktiviteterna, säger Vivi Lovelock, distriktskonsulent för IOGT-NTO.

Siktar på 13 000

Det här är tredje året för kampanjen. Första året var målsättningen att nå 3 000 underskrifter. Resultatet blev 6 000 stycken. Året efter siktade IOGT-NTO på 6 000 och fick 10 000 underskrifter.
- I år siktar vi på att nå 13 000 stycken. Kampanjen görs på olika sätt i hela landet. I helgen samlade vi in underskrifter på julmarknaden vid IOGT-gården och nästa helg kommer vi att åka till Tomteland med ett gäng barn och samla in underskrifter där. Dessutom har Tomten själv lovat att skriva på. Det känns skönt med att Tomten ska hålla sig nykter i jul, säger Vivi Lovelock.

Använda internet

Och underskrifterna strömmar in i rask takt. Bara under förmiddagen i går hade Vivi Lovelock fått in 37 nya kontrakt.
- Det går även bra att skriva på via internet, berättar hon.
IOGT-NTO jobbar hårt för att ta tillbaka julen som barnens högtid.
- Misshandeln, speciellt mot kvinnor, går upp i juletider. Den ökar i takt med att alkoholkonsumtionen ökar, säger Björn Risberg, från Svenska kyrkans Friagården i Hedemora

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Fotnot: Under gårdagens presskonferens utökades listan på 37 nya underskrivna nykterhetskontrakt till 38.

Mer läsning

Annons