Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuornas föräldrar får brev om ungdomar och droger

Annons

Hedemora kommun fortsätter sitt föräldrastöds-arbete. Med start under denna vecka kommer ett brev att skickas ut ett till alla föräldrar med barn i årskurs 7. Med brevet följer en så kallad ”drogsnurra”, som Rotary skänkt, och en liten informationsskrift med rubriken ”Har vi koll på vad som händer till helgen?”

- Vi vet att föräldrarna är de viktigaste personerna för våra ungdomar, säger Hedemoras alkohol- och drogsamordnare, Suzanne Mårtensson.
Trots att det ibland inte låter som att ungdomarna bryr sig om vad föräldrarna säger och tycker, så lyssnar de mer på föräldrarna än på sina kompisar. Viktigt är att föräldrarna tar alla tillfällen som bjuds till samtal med sina barn och att man som förälder med värme visar att man är intresserad av vad de tycker, tänker och känner.

Snurran

- ”Drogsnurran”, som beskriver olika droger och dess verkan, kan vara grund för ett samtal, där du kan klargöra ditt avståndstagande mot droger och att du kommer att göra allt du kan för att för att förhindra att ditt barn börjar med droger, fortsätter Susanne Mårtensson.
I ”Har vi koll på vad som händer till helgen?” ges en hel del bra tips som kan vara ett stöd för föräldrarna då det gäller att förebygga att ungdomar börjar dricka alkohol tidigt. Samma budskap ges föräldrarna till elever i årskurs 7 och 8 på skolornas första föräldramöten på hösten.

Inte acceptera drickande

En metod som kallas ÖPP - Örebro preventionsprogram - presenteras för föräldrarna av ÖPP-informatörerna Marianne Magnusson, lärare på Vasaskolan och Lena Persson-Holmberg, resurslärare på Jonsboskolan.
Metoden innebär att de inte ska acceptera tonårsdrickande och inte bjuda ungdomar på alkohol hemma. De ska också gärna göra överenskommelser i klasserna angående gemensamma regler till exempel vid övernattningar hos kamrater.
- Det fungerar för de flesta, då det gäller att senarelägga alkoholdebut och berusningsdrickande men det innebär inte att man slipper diskussioner och protester, säger Marianne Magnusson och Lena Persson-Holmberg.

Mer läsning

Annons