Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska hjälpa tortyr och krigsskadade

/
  • Omsorgsnämndens ordförande Per Jansson, s, fick uppdraget att klippa bandet till Röda Korsets nya lokaler och nya verksamhet i Hedemora. Gunborg Morén och Carl Pether Wirsén från Röda korset sekunderade honom.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Så har då Röda Korsets centrum för tortyr- och krigsskadade invigts i Hedemora. Även om verksamheten varit i gång sedan i mars har man väntat med invigning till i torsdags då det var Röda Korsets dag.
Verksamheten i Hedemora är en filial till verksamheten i Uppsala, och det är även personal därifrån som ska finna på plats i Hedemora två dagar per vecka.

Röda Korset har tidigare haft en verksamhet i Falun som riktat sig till krigs- och tortyr skadade asylsökande och flyktingar. Runt 350 personer har fått hjälp där, och merparten av dessa personer har kommit från Hedemora med omnejd, som Vikmanshyttan, Långshyttan och Horndal. Därför föll det sig naturligt att flytta verksamheten dit där de personer som behöver hjälp befinner sig. Men också det faktum att i Hedemora finns en aktiv Röda Kors krets bidrog till att verksamheten kom att hamna i Hedemora.
I mars startade verksamheten och i dagsläget är det mellan 10 och 15 personer som får hjälp att bearbeta sina trauman. Det handlar mycket om posttraumatiska problem.
Den hjälp som Röda Korset erbjuder är samtalsbehandlingar, och där Röda Korsets egna psykologer deltar.
Röda Korset har ett avtal med landstinget i Dalarna vilket göra att många av de som får hjälp kommer via remiss.
Men Carl Pether Wirsén, som är chef för verksamheten, säger att man även har att hjälpa personer som lever gömda. Han pekar även på att för oss som lever i Sverige är det svårt, om inte omöjligt, att förstå och sätta oss in i vad dessa personer fått utstå. Men att det är viktigt att informera oss om vår omvärld, hur den ser ut och vad som man kan göra.
Röda Korsets verksamhet bygger på en finansiering via bidrag, och där Hedemora kommun gått in med 100000 kronor i den verksamhet som dragit igång.
Röda Korsets ordförande i för Hedemorakretsen, Gunborg Morén säger att man redan nu är en träffpunkt för asylsökande och flyktingar. Och att man en gång per vecka får besök av Tomas Strid som kan hjälpa de asylsökande i processen med att söka asyl.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se


Mer läsning

Annons