Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska utredas på nytt

/
  • Gun Drugge jämförde socialdemokraternas agerande kring Backa skola med att mobba med en hel bygd.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Socialdemokraterna valde att hålla en låg profil när Backaskolans vara eller inte vara skulle beslutas av kommunfullmäktige.
Endast kommunalrådet Ingvar Damm, s, tog till orda från deras håll.
- Det är mobbing av en hel bygd söder om Hedemora, konstaterade Gun Drugge om förslaget att skolan ska läggas ned.
Efter votering kunde fullmäktiges ordförande Berndt Nygårds, s, klubba beslutet att återremittera frågan om Backa skola.

- Har ni inget ansvar Ingvar Damm, har ni inget ansvar för de beslut ni tagit, sa en upprörd Gun Drugge över att socialdemokraterna och vänstern valde att i stort sett helt tiga i kommunfullmäktige under debatten om Backa skola.
Socialdemokraternas taktik var klar och det var att undvika att ta en debatt. Ingvar Damm konstaterade, i ett av sina få besök i talarstolen, att man nu kommit till vägs ände och ett beslut kan tas.
Han kunde dock lova att förskolan Kristallen ska bli kvar, och när det gäller frågan om skolskjutsar är det en fråga som man får ta upp när man vet vilka skolor som Backa skolas elever kommer att söka till. Han kom dock med ett klarläggande i ett av sina inlägg:
- Vi har inte satt barnen i främsta rummet
Den som hamnade i hetluften var istället moderaten Melker Andersson.
- En sak har vi ingen anledning att ha några synpunkter på och det är förslaget att lägga med Backa skola, sa han.
Han valde även att använda sig av Gert Fylkings uttryck, äntligen, över att man nu kommit så långt att ett beslut ska tas.
- Av statistik framgår att elevunderlaget kommer minska med 378 elever fram till 2012 vilket motsvarar en minskning med 25 procent.
Melker Andersson sa att det gör att cirka 40 lärartjänster kan tas bort och ändå behålla om den nuvarande lärartätheten.
Och han fick ta emot massiv kritik från de andra oppositionspartierna
Men han försvarade sig och sa att han inte alls företrädde s eller v.
- Var försvinner eleverna någonstans, sa Gun Drugge och svarade själv på frågan att det är i den centrala delarna av Hedemora som den största elevminskning är. Och av den anledning ansåg hon att det är där som förändringarna ska göras.
Hon var den som stred hetast för att inte Backa skola ska läggas ned.
- Det är viktigare fylla lokalerna i centrala Hedemora än att behålla permanenta landsbygdskolorna, sa hon med adress till Ingvar Damm och de övriga socialdemokraterna
Hon gav kritik mot att föräldrarna inte fått någon information, utan att de själva har fått söka fakta och även kunnat visa på fel i det underlag som funnits i utredningen om Backa skola.
- Man kan inte ge information till berörda föräldrar förrän man fattat beslut, svarade Damm på den kritiken.
Socialdemokraterna lyckades inte få igenom sin vilja att lägga ned Backa skola, trots att man fick stöd av så väl vänstern som moderaterna.
I stället blev upplösningen av den långa debatten lite av ett antiklimax sedan Gun Drugge begärt återremittering. Och efter votering blev det även så att frågan om Backa skola än en gång ska tillbaka kommunstyrelsen för ytterligare utredning.
Ett beslut som möttes med applåder från de många föräldrar som följde debatten i kommunfullmäktige.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se


Mer läsning

Annons