Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släckningen av skogsbranden i Stigsbo fortsätter

Annons

Släckningsarbetet av den omfattande skogsbranden vid Stigsbo fortsatte även under onsdagen.
- Läget har förbättrats, konstaterade räddningschef Mats Jansson.
Och han räknade med att kunna avveckla räddningstjänstens insatser under onsdagen. Därefter får Sveaskog ta över ansvaret och bevakningen.
Mats Jansson säger att det fortfarande är torrt i markerna varför det råder eldningsförbud

Som DD rapporterat har Sveaskog utfört en hyggesbränning i trakterna kring Stigsbo för cirka en vecka sedan. Men något gick snett och elden flammade upp igen. Det område som eldhärjats är i storleken 30 till 40 hektar.
Ny fart på branden blev det i samband med tisdagens blåsväder. Räddningstjänsten fick på nytt åka till brandplatsen med styrkor från Långshyttan och Horndal. Även Sveaskog hade en större personalstyrka på plats.

Idogt arbete

Ett idogt arbete med bland annat begränsningslinjer hade under onsdagen gett resultat. Eldens omfattning hade begränsats. Mats Jansson berättar att man ordnat med vattenmatning från en sjö, och en helikopter vattenbombat elden.
Under onsdagen tog personal från Avesta och Fagersta över. Förhoppningen var att räddningstjänsten skulle kunna avveckla sin insats och överlåta efterbevakningen till Sveaskog.
Det regn som fallit har varit av för liten mängd för att göra någon större nytta, utan det är alltjämt mycket torrt i markerna. Mats Jansson menar att det skulle behövas ett dygn med ihållande regn för att det skulle göra någon skillnad.
Fortfarande är det brandrisk 5 i Dalarna vilket innebär eldningsförbud.

Fotnot: Information om brandriskläget går att få på telefon 023-272 90

MIKAEL ERIKSSON

023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons