Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbutredning görs - Ytterligare ett extrainsatt BUN

Annons

Nedläggningen av Backa skolan har blivit en riktig stötesten för socialdemokraterna. Vid kommunfullmäktige i slutet av maj fick de nej och istället fick oppositionen igenom att frågan skulle åter till barn- och utbildningsnämnden (BUN).
Under tisdagen höll BUN ett extrainsatt sammanträde och åter gick s på pumpen. Nu ska skolförvaltningen snabbutreda och ett extrainsatt BUN kommande tisdag ska ta de beslut som krävs för att frågan ska kunna beslutas av kommunfullmäktige samma dag.

Redan 2000 fanns Backa skolan med på en lista över skolor som skulle avvecklas. Men frågan om Backa skolan står fortfarande öppen. Detta trots att socialdemokraterna vid flera tillfällen försökt att få gehör för sitt förslag att skolan ska avvecklas. De argument som använts är att kommunen hyr skollokalerna externt och att man måste anpassa skolorganisationen efter minskningen av antalet skolelever. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Berndt Nygårds, s, har bland annat pekat på att man måste se till samtliga elever inom Hedemora kommun.
Den 27 maj hade frågan avancerat till kommunfullmäktige, beslutet blev att frågan återremitterades till BUN.
Ett extrainsatt BUN hade under tisdagen att ta ställning till Backa skolan igen. Nygårds var dock besviken efter mötet då s än en gång fått nej. Oppositionen lyckades även i BUN, efter votering, få igenom att skolförvaltningen bland annat ska genomföra en enkät bland föräldrarna till eleverna på Backa skolan. Enkäten ska visa var föräldrarna vill placera sina barn om skolan läggs ned.
Vid voteringen sällade sig miljöpartiet till oppositionen, även moderaten Mats Norell gick på oppositionens linje samt centerpartisten Karl-Erik Arfs som fått över platsen i BUN efter Melker Andersson, m, som fått förhinder. Oppositionen vann därmed med röstsiffrorna sex mot fem.
Nygårds säger att frågan nu fördröjs ytterligare och det leder till att förvaltningen kommer att en kortare tid på att förbereda nedläggningen.
Backa skolan finns med på dagordningen för kommunfullmäktige kommande tisdag.
Vare sig Nygårds eller t f kommunchef och barn- och grundskolechef Lena Stoltz kunde dock under tisdagseftermiddagen med säkerhet säga när kommunfullmäktige ska behandla frågan nästa gång.
Senare på kvällen, vid en ny förfrågan till Nygårds, sa han beslut tagits att skolförvaltningen ska snabbutreda, att enkäterna till föräldrarna har skickats ut under tisdagen. Vidare konstaterade han att beslut fattats om ytterligare ett extrainsatt BUN kommande tisdag. Tanken är att ta de beslut som krävs, för att sedan ta upp frågan samma dag på ett extrainsatt kommunstyrelse. Och på kvällen kunna fatta beslut i kommunfullmäktige.
På en fråga till Nygårds om föräldrarna ska hinna svara säger han att föräldrarna redan har bestämt sig och menar att de därför bör hinna.
Anledningen som han anger för den snabba gången är att kommunfullmäktige kommande tisdag även ska ta beslut om budgetramarna. I det ramförslag som s lägger fram för barn- och grundskolan är en nedläggning av Backa skolan medräknad. 1,1 miljoner kronor är det s räknar med att spara om skolan läggs ned sommaren 2009. Och att hitta de pengarna någon annanstans går inte.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons