Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södra Dalarna tecknar samarbetsavtal med kinesisk stad

Annons

Intressenter i Södra Dalarna har tecknat ett intentionsavtal med en stad i Kina.
Förhoppningen är att båda parterna ska dra nytta av samarbetet och att regionerna utvecklas.
- Om allt går som det ska så tecknar vi ett femårigt avtal med kineserna i höst, säger Agneta Thörnqvist, kommunalråd i Avesta.

Kommunalråden i Avesta, Hedemora och Smedjebacken, var nyligen på besök i Kina, tillsammans med andra intressenter från Södra Dalarna. Under besöket tecknades ett intentionsavtal med Zhongshan City, där det bor tre miljoner människor.
- Det här är ingen kommunal angelägenhet. Vi vill främja kontakten mellan Södra Dalarna och Kina, säger Alf Arvidsson, Garpenbergs Intressenter AB.

Stor uppmärksamhet

Svenskarnas besök väckte mycket uppmärksamhet i Zhongshan City. Ett teveinslag om besöket och planerna på samarbetet visades nyligen i nationell teve. Detta inslag visades på gårdagens presskonferens som hölls i Garpenbergs Utvecklingscentrum.
- Jag kände mycket positivitet och ärlighet. Det känns tryggt att genomföra det här samarbetet, tycker Ingvar Damm, kommunalråd i Hedemora.
Intentionsavtalet gäller i sex månader. Därefter är planerna att ett femårigt avtal, värt sammanlagt 160 miljoner kronor, ska tecknas. Parterna delar på den summan, 80 miljoner vardera.
- Vi har tänkt att företagen ska satsa halva summan. Resten ska finansieras med offentliga medel. Vi har bland annat sökt EU-bidrag, meddelar Alf Arvidsson.

Intresserade av miljön

Kinesernas intresse för miljöfrågor är en av sakerna som det går att spinna vidare på.
- Hedemora är en ekokommun och det ska vi förmedla till kineserna. De ligger långt efter oss bland annat när det gäller arbetsmiljö, säger Ingvar Damm.
Än är dock inga politiska beslut tagna.
- Vi ska besluta i kommunerna hur vi ska gå vidare. Vi har ett hårt men spännande arbete framför oss, säger Agneta Thörnqvist.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons