Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södra Dalarnas Sparbank påverkas inte så mycket av finanskrisen i USA

/

Annons

Det är säkert många små-sparare som oroas över finanskrisen i USA.
På Södra Dalarnas Sparbank vill man dock stilla oron.
- Vi är en stabil bank och har klarat stora kriser förr, säger Jonas Nyberg, chef över privatkundsavdelningen.

Finanskrisen i USA har säkerligen varit ett av de största samtalsämnena hemma vid köksborden, eller i lunchmatsalarna på arbetsplatserna runt om i landet den senaste tiden. För småspararna i Södra Dalarnas Sparbank kommer detta förmodligen inte att innebära några drastiska förändringar.

Gammal bank

- Men tyvärr blir den lilla människan påverkad av räntehöjningar. Fonderna går ner när börsen går ner. Men vi är som sagt en stabil bank, säger Jonas Nyberg.
Södra Dalarnas Sparbank är en fristående bank. I Dalarna finns det sparbanker även i Leksand, Bjursås och Norrbärke. Av den här kvartetten är banken i Södra Dalarna äldst. Den bildades redan 1837.
- Många förväxlar oss med Swedbank, men vi vill betona att vi är ett eget företag. Finansinspektionen har sagt att det svenska banksystemet är stabilt och det finns ingen större anledning att bli orolig, säger Lars-Göran Karlsson, chef för företagsavdelningen.

Lokalt kretslopp

En av fördelarna med att vara en lokalförankrad bank är att majoriteten av kundernas pengar lånas ut i bygden.
- Det blir som ett lokalt kretslopp med pengar. I och med att vi jobbar lokalt och fattar alla beslut lokalt så kan vi vara mycket snabba mot våra kunder, säger Therese Oljans, nyanställd som marknadschef.

• Vilka är för- och nackdelarna med att vara en lokalbank i det här läget?
- Fördelarna är att fler kunder kommer till oss. En nackdel kan vara att kunder leker ”följa John” och följer de tips som står i tidningarna blint, även om de tipsen inte är de bästa för kunderna. Det kan skapa ett beteende som inte är så bra, säger Lars-Göran Karlsson.
- Då kan det bli så att man följer tips som är baserade på rykten i stället för fakta, tillägger Therese Oljans.

• Vad är era råd till kunderna som är oroliga över situationen i USA?
- Jag har full förståelse för att kunder är oroliga. Men det går inte att ge några generella råd, utan det är väldigt individuellt. Det bästa är att de kontaktar sin rådgivare på banken, säger Jonas Nyberg.

PÄR SÖNNERT
023-476 91 / 070-226 79 05
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons