Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Oredsson tipsade blivande ståuppkomiker

Annons

Cecilia Bergqvists workshop om ståuppkomik fick celebert besök.
Eller vad sägs om ståuppkomikern Thomas Oredsson?
- Kul att uppträda på de mest otänkbara ställena, säger Oredsson, som tipsade de tio deltagarna i workshopen om hur man blir en bra ståuppare.

”Tilltalande tisdagar” har blivit ett begrepp på Wayne«s Coffee i Hedemora. I tisdags uppträdde komikern och stå-upp-komikern Thomas Oredsson. ”Mamman” till Tilltalande tisdagar, Cecilia Bergqvist, ville göra något mer när Thomas Oredsson ändå var i Hedemora. Därför arrangerade hon, med hjälp av ABF, en workshop om ståuppkomik.
- Jag träffade Thomas i somras och berättade om Tilltalande tisdagar och vad det var för något. När jag, till hälften på skoj, frågade om han ville komma svarade han ja. Jag blev tvungen att ringa honom dagen efter och höra efter om han var allvarlig, säger Cecilia Bergqvist.

Förnyar sig

Och i onsdags inleddes den två dagar långa workshopen på Saga. Thomas Oredsson berättade lite om vad man bör tänka på som ståuppkomiker.
- Jag lär mig något nytt hela tiden. Vid varje föreställning försöker jag dra ett nytt skämt, av mentalhygieniska skäl. Det finns ingen som kan ståuppkomik, men man kan alltid göra sitt bästa genom att treva sig fram, säger Thomas Oredsson.

Roligt att det är svårt

En och en fick deltagarna i workshopen gå upp på scenen och presentera sig, samt köra ett ”nummer” som de fått i läxa att träna på.
- Det roligaste med ståuppkomik är att det är så svårt. Jag tycker att det är mycket värre att stå själv på scenen och försöka skämta i ett par minuter än att spela teater i flera timmar. Som ståuppkomiker skriver man sitt eget material. Man tar en liten risk inför publiken, som kanske inte skrattar samtidigt som man måste verka vara trygg, säger Cecilia Bergqvist.

Går inte på djupet

Thomas Oredsson berömde Sagas lokal flera gånger. Han gillar att vara ute och besöka nya platser.
- Det är kul att uppträda på de mest otänkbara ställena. Här får man träffa vanliga människor. Under de två dagar som workshopen pågår kommer vi inte hinna gå på djupet inom ståuppkomik, men vi kan rota lite i verktygslådan och sniffa på det främsta redskapet man har, nämligen sig själv, säger Thomas Oredsson.

Kommer det bli mer ståuppkomik i Hedemora framöver?
- Jag tror och hoppas det. Vi är fem lokala förmågor som är med på workshopen. Det känns som att ståuppkomiken i Dalarna har fått ett uppsving den senaste tiden, inte minst med den nystartade klubben i Falun, säger Cecilia Bergqvist.

Mer läsning

Annons