Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar fick framföra gamla psalmer på sitt eget sätt

Annons

Psalmen ”Tryggare kan ingen vara” i ett rå-ös-punk-tempo. Eller ”Blott en dag” med en helt ny melodi framförd av ett tjejpunkband.
Det var lite av det som kunde höras om man besökte Långshyttans kyrka under onsdagen. Det lät annorlunda, men framförallt lät det bra, mycket bra till och med.

- Vi gick och hade samma tanke fast på varsitt håll, det säger kyrkomusiker Maria Ahlberg om hennes och ungdomsdiakonen Uno Viklund satsning på att få ungdomar att spela gamla psalmer.
Sagt och gjort, kontakt togs med Hannes Tidare, musikkonsulent hos Västerås Stift, och inbjudningar sattes upp på skolorna i Långshyttan, Smedby och Stjärnsund.

Öva gamla plsalmer

Under onsdagen hade tio ungdomar samlats i Långs-hyttans kyrka för att tillsammans med Maria Ahlberg, Hannes Tidare, Uno Viklund samt Peter Thederan från Sensus öva på gamla psalmer men också på egna låtar. Målet var den konsert som de senare under kvällen framförde i kyrkan.

Olika stationer

Peter Thederan berättade att man hade tre olika stationer där ungdomarna fick spela och prova sig fram. Och där ljudet gick ut via hörlurar för att inte störa de andra grupperna. En rundlyssning gav vid handen att det var både rockigt och punkigt med inslag av hårdrock. Fränt var ordet.
The Night Girls hade valt psalmen ”Blott en dag”. En timme tog det för tjejerna att göra en helt ny melodi till texten.

Egen skiva

Nytt och fräscht blivet det av det. The Night Girls består av Bea Johansson, trummor, Carro Lundberg, gitarr, Jenny Orjala, sång, Mickis Halvarsson, gitarr och Jessica Axelsson, bas. De har spelat tillsammans i ett halvår och ska snart spela in en egen skiva.
- Skitkul, sa de unisont om spelningen under onsdagen.
Musiken dagen ska nu utvärderas och förhoppningen är att kunna återkomma med något liknande även framöver.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91/070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons