Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingsplan för Hedemora ska ut på samråd

/
  • Utvecklingsplanen ska nu ut på samråd så att den som vill får chansen att ge sina synpunkter. Så här ser ett förslag på hur det framtida Hökartorget ut.SKISS: RAMBÖLL, FALUN

Annons

Ett förslag till utvecklingsplan för Hedemora stad med omland har tagits fram. Nu är förslaget ute på samråd så att den som vill har chansen att ge sina synpunkter.
- Roligt att vi börjar se slutet på den här processen, säger oppositionsrådet Gertrud Hjelte, c.

Med start i går har förslaget till utvecklingsplan för Hedemora lämnats ut på samråd. Detta pågår i åtta veckor framåt.
- Vi vill ha många synpunkter! Sedan samlar vi in alla synpunkter, ändrar förslaget utifrån dessa och ställer ut förslaget på nytt. Först därefter kan beslut tas i kommunfullmäktige. Det blir nog i april eller maj, säger projektsekreteraren Hanna Forslund.

Ortsanalys till grund

Den nya planen bygger på en ortsanalys för Hedemora stad som togs fram år 2007. Analysen bygger bland annat på intervjuer med kvinnor, barn, ungdomar, funktionshindrade och invandrare i staden - grupper som vanligtvis inte kommer till tals i fysisk planering.
- Mycket av svaren handlar om att skapa fler gång- och cykelvägar samt en förbättring av torg, gatumiljöer och stationsområdet, säger Hanna Forslund.
- Kul att gymnasieelever har fått vara med och tycka till, säger kommunalrådet Ingvar Damm, s.
- Det handlar ju om deras framtid, inflikar Gertrud Hjelte.

Fyra aspekter

Utvecklingsplanen är viktig ur fyra aspekter:
l Allmänheten ska få veta hur kommunen ska utvecklas och vilka riktlinjer som gäller i olika områden.
• Underlag i kommunal verksamhet som till exempel bygglovsprövning.
• Bättre dialog med andra myndigheter som Vägverket, länsstyrelsen och Region Dalarna.
• Slutligen är det även bra politiskt sett att partierna har enats om en vision för staden och kringliggande byars utveckling.
- Det är viktigt att vi samarbetar över blockgränserna med detta. Om det skulle bli ett maktskifte vid nästa val så är vi ändå överens om utvecklingsplanen, säger Gertrud Hjelte.
Planen kommer nu att visas upp på Stadsbiblioteket och i Tjädernhuset fram till den 19 januari. Den kommer även att visas upp i Centrumgallerian i morgon, samt den 10 december. Information finns även på kommunens hemsida.
PÄR SÖNNERT
023476 91
par.sonnet@daladem.se

Mer läsning

Annons