Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt när Hedemora Lärcentrum hade öppet hus och visade verksamheten

/
  • Eleven Åsa Sandahl och läraren Staffan Dahl presenterade möbelsnickeriutbildningen när Hedemora Lärcentrum hade öppet hus.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

Förarutbildningar och jobb inom industrin är det som är hetast just nu.
Det kunde konstateras när Hedemora Lärcentrum hade öppet hus.
- Efterfrågan på arbetskraft inom dessa områden kommer hålla i sig så länge det är högkonjunktur, säger Åke Linder, samordningsansvarig för Yrkesakademin.

I måndags hade Hedemora Lärcentrum öppet hus. Detta arrangeras varje år. Ett tiotal utställare berättade om sina verksamheter.
- Det är rätt mycket folk här, precis som det brukar vara. Det här är ett bra sätt att träffas, man kan snappa upp så mycket. Det är stor efterfrågan på korta yrkesutbildningar, berättar Håkan Frenell, rektor för Hedemora Lärcentrum.

Jobb inom vården

Åke Linder vittnar om samma sak. Det är förarutbildningar och industri-jobb som gäller för tillfället.
- Det kommer även att behövas mycket folk inom restaurangbranschen och inom vården framöver. Stora pensionsavgångar, speciellt inom vården, är att vänta, säger Åke Linder, som märker av olika prioriteringar mellan åldersgrupperna.
- Ungdomarna vill ha ett jobb som de trivs med och det är inte så noga om de tjänar bra eller ej. För de som är lite äldre är det viktigare med ett fast jobb och att lönen är hög, berättar han.

Viktigt med praktik

Inom möbelsnickeribranschen händer det att eleverna får jobb innan de gått klart sin utbildning.
- Ja, det händer. Praktiken är viktig för eleverna, då får de chansen att visa vad de kan. Under de kommande tre åren kommer det att finnas 6 000 jobb inom träindustrin, berättar Staffan Dahl, lärare på möbelsnickeriutbildningen.
- Det verkar vara ett ganska stort intresse för det här yrket. Det är kul att man får välja mycket själv under utbildningen, tycker Åsa Sandahl, en av möbelsnickerieleverna.

Mer läsning

Annons