Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet anordnar manifestation mot langning

/
  • Vänsterpartiet, här representerat av Hjalmar Envall och Cynthia von Schultz, kommer att hålla en manifestation mot langning till minderåriga inför Lucia. Manifestationen sker utanför Centrumgallerian i morgon.FOTO: PÄR SÖNNERT

Annons

Lagom till lucia håller vänsterpartiet en manifestation mot langning till ungdomar. Partiet vill ge en tankeställare till de som langar alkohol.
- Vi sår ett frö och förhoppningsvis så växer det upp till en minskad langning, säger Cynthia von Schultz, v.

Lucia är en av högtiderna där ungdomsfylleriet är som störst. Många minderåriga får tag i sprit via vuxna som langar. Därför kommer vänsterpartiet att göra en manifestation utanför Centrumgallerian i morgon. Manifestationen pågår mellan klockan 15 och 19.
- Vi måste ta ett solidariskt ansvar för våra unga. Många äldre kompisar tycker nog att de är schysta när de langar till kompisarna, men det finns en baksida med spriten. Och om man langar till en 18-åring så kanske denne säljer vidare till någon som är 13-14 år, säger Cynthia von Schultz.

”Mer skrämmande”

Vänsterpartiet anser dock att det största problemet inte är äldre ungdomar som langar. Det är människor i medelåldern som köper ut alkohol till minderåriga.
- Vi vet flera äldre medelålders som finns här i Hedemora och som samlar ungdomarna för att sälja alkohol till dem. Det är ännu mer skrämmande, tycker Hjalmar Envall.
Ung Vänster är också med och anordnar manifestationen. Vänsterpartiet vill dock poängtera att partiet inte vill komma med några pekpinnar.
- Nej, vi vill inte vara moraltanter eller moralgubbar, men vi vill belysa problemet. Om vår manifestation får ett par langare att låta bli så är mycket gjort. Vi sår ett frö och förhoppningsvis så växer det upp till en minskad langning, säger Cynthia von Schultz.

Bjuder på kaffe

Under manifestationen kommer vänsterpartiet att bjuda på kaffe, glögg och pepparkakor. Dessutom delas det ut broschyrer.
- Många ungdomar gör sin alkoholdebut vid lucia. Och många gör även sin sexdebut, trots att de inte har planerat det. Lucia handlar om att sprida ljus, men för de ungdomar som får tag i sprit blir det i stället ett totalt mörker, säger Cynthia von Schultz.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons