Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård- och omsorgsförvaltningens underskott större än beräknat

Annons

Underskottet för vård- och omsorgsförvaltningen blir större än man tidigare trott.
Den senaste prognosen visar att underskottet landar på knappt elva miljoner kronor, en ökning med nästan tre miljoner jämfört med de tidigare siffrorna.

Vård- och omsorgsförvaltningen har presenterat en budgetuppföljning för det första kvartalet i år. Förvaltningen kommer att gå med ett kraftig underskott, precis som i fjol. Enligt den senaste prognosen hamnar underskottet på 10982000 kronor.

Nästan tre miljoner

Den tidigare prognosen visade att underskottet skulle bli 8,3 miljoner kronor, en siffra som nu alltså ökat med knappt 2,7 miljoner. Förvaltningen vill därför ansöka om ett tilläggsanslag i budgeten på elva miljoner kronor.
-- Det springer lätt iväg och det handlar om stora summor. Vi ska se över bemanningen och organisationen för att försöka hitta ett sätt att få ner dessa siffror, säger Erika Barreby, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

LSS och personal

En av de största anledningarna till det kraftiga underskottet är att kostnaderna för både LSS och hemtjänsten har ökat markant. När fler äldre bor hemma allt längre behövs mer insatser från hemtjänsten än tidigare.

"Tagna på sängen"

-- Antalet brukare av LSS har ökat från 50 till 62 stycken. Även antalet hemtjänsttimmar har ökat och fler människor behöver högre insatser. Dessutom har personalbehovet på särskilt boende ökat. Hade vi känt till att det skulle bli ett sådant underskott när budgeten lades i höstas så hade vi givetvis begärt mera pengar. Man kan säga att vi blev tagna på sängen, säger Jonas Carlgren, m, vice ordförande i omsorgsnämnden.
Vård- och omsorgsförvaltningen får nu i uppdrag att arbeta aktivt för att hitta möjligheter att minimera underskottet.

PÄR SÖNNERT
023-476 93
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons