Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villainbrotten blir allt fler • Fyra stycken begicks i helgen

/

Annons

Polisen har märkt av en markant ökning av villainbrott i Hedemora den senaste tiden.
En fjärdedel av årets villainbrott inträffade den gångna helgen.
- Det är väldigt oroväckande att inbrotten ökar så mycket, säger Susanne Lindström, avestapolisen.

Hittills i år har det begåtts 17 villainbrott i Hedemora. Fyra av dem ägde rum under helgen som gick. Nu uppmanar polisen villa-ägarna att vara mer uppmärksamma.
- Vi vet inte exakt när inbrotten begås, men det är under helgerna, när folk är bortresta. Därför vill vi att man säger till sina grannar när man reser bort över helgen. Grannarna kan ställa bilar på uppfarten, slänga sina sopor i soptunnan som tillhör de bortresta eller bara vara extra uppmärksamma, säger Susanne Lindström.

Vara extra observant

Förhoppningen är att fler ringer till polisen när de upptäcker något misstänkt.
- Om man kommer hem sent en kväll kan man ju vara lite extra observant på om det händer något vid grannens villa. Man ska inte dra sig för att ringa till oss. Det är ju upp till oss att värdera situationen. Och om det är ett pågående inbrott ska man ringa 112 direkt, annars når man oss via 114 14, säger Susanne Lindström.

Registreringsnummer

Att notera registreringsnumret på bilar som det verkar vara något skumt med och rapportera detta till polisen kanske för många känns onödigt.
- Men ett registreringsnummer kan vara den avgörande pusselbiten som gör att vi får fast några inbrottstjuvar. Det är inte kul att ha haft någon hemma hos sig och som har rotar omkring bland ens saker. Personligen skulle jag se ett inbrott hemma hos mig som ett ingrepp i min integritet, säger Susanne Lindström.
Situationen i Avesta är inte alls densamma. Villainbrottsvågen rör bara Hedemora. Av de 17 inbrotten i år har 13 skett efter sommaren.
- Det har eskalerat under hösten. 13 villainbrott sedan första augusti, det är 13 för många. Det är väldigt oroväckande att inbrotten ökar så mycket, säger Susanne Lindström.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se


Webbfråga: Hur gör du för att stoppa inbrottstjuven?

Mer läsning

Annons