Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vivi Westman har besökt Indien 27 gånger

Annons

Det blev 27:e gången gillt när Vivi Westman efter 27 besök i Indien fick träffa Dalai Lama.

Vivi Westman började inte resa förrän hon var i fyrtio:års åldern.
- Vi arbetade inom lantbruket och hade inga pengar till resor. Men så skaffade jag ett annat jobb vid sidan om, och ville lägga de pengarna på resor, säger Vivi Westman.
Det som började med typiska charterresor blev snart mer exotiska resmål. När Vivi Westman kom till Sri Lanka var hon fast.
- Kulturen kändes helt rätt för mig, säger Vivi Westman.
Tillsammans med en vän som arbetade med bistånd i Indien reste hon dit och fick uppleva direkta möten med den indiska befolkningen. Nu har Vivi Westman i många år varit reseledare för resor i Indien. I en ålder av 77 år vill hon ännu inte sluta besöka landet.
- Jag ska dit i vinter med mina barnbarn. Jag tar ett år i taget, vilket man alltid ska göra, men i högre grad när man blir till åldern kommen, säger Vivi Westman.
Den senaste resan blev speciell. Gruppen besökte Dharamsala där Tenzin Gyatso, den nuvarande och 14:e Dalai Laman, lever i exil sedan 1959. De bad att få en audiens, men fick till svar att det inte var möjligt.
- Vi blev väldigt ledsna och besvikna, säger Vivi Westman.
Men av en nunna fick gruppen reda på att en konferens med Dalai Lama skulle hållas på just deras hotell dagen därpå, den 2 maj i år. Hotellet hade i övrigt bara Lamor som besökande, men eftersom den svenska gruppen bokat rum ett halvår i förväg fick även de bo på hotellet.
- Vi trodde inte våra öron och gick dagen därpå upp tidigt till hotellets foajé för att vänta, säger Vivi Westman.
Efter drygt två timmar kom Dalai Lama verkligen följd av tre livvakter. Hotellet omgavs av poliser och inga fick komma in, men den svenska gruppen var redan inne på hotellet.
- När Dalai Lama kom in i rummet fyllde han det med sin närvaro. Jag såg ingenting annat. Det var otroligt starkt, säger Vivi Westman.
Vivi Westman gick fram till Dalai Lama och placerade en vit sjal över hans armar, som hon fått lära sig att göra. Dalai Lama lade sjalen över hennes axlar och tyckte att de skulle ta ett gruppfoto. Vivi Westman tog själv inga bilder av Dalai Lama.
- Jag kunde inte hitta knappen på min kamera. Men andra i gruppen tog kort. Annars skulle väl ingen tro oss, säger Vivi Westman.
Vivi Westman har även tidigare träffat Moder Theresa två gånger. Kanske var mötet med Dalai Lama en engångshändelse. Men till Indien åker Vivi Westman i vinter igen. För 28:e gången.

LINNEA JOHANSSON
023-476 91
linnea.johansson@daladem.se

Mer läsning

Annons