Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna skrev på väggtidningar om cykelbanesatsningar

Annons

Utvecklingsplanen "Min drömstad" nådde i helgen till workshop för barnen, tillsammans med konstnären Mats Lindberg. Även stadsarkitekt Michael Bergman och planingenjör Hanna Forslund har funnits på plats, berättat om processen som satts igång och uppmanat även vuxna att rita och skriva sina tyckande på väggtidningar.

Hos vuxna handlar mycket att utveckla en drömstad av Hedemora om mera bilfritt. Flexibel kollektivtrafik och mera cykelvägar. Separata cykelleder ut till arbetsplatser och fritidsaktiviteter.
Görgen Bertilsson, Hedemora, stod på knä vid väggen med de uppsatta vita pappren i Vasahallen på söndagen och skrev sin mening:
- Jag tycker det är angeläget att sänka hastigheten på motortrafik i villaområdena.
- Sedan vill jag ju se fler planerade cykelbanor, både i stad och omland. Och cykelparkeringar med skydd så det går att ställa cykeln bra och säkert i centrum.

Fler cykelbanor

Stadsarkitekt Michael Bergman är inte särskilt förvånad att så många dykt upp i helgen för att prata cykelleder framför byggnadskonst.
- När vi pratar om planering för framtiden tänker många vilka alternativ man skulle kunna ha till bilen, bland annat för arbetspendling. Vi har till exempel Milko i Grådö där 300 personer arbetar, som ligger på cykelvänliga tre kilometer från centrum, men dit väldigt få idag skulle välja att cykla efter riksväg 70.
Personerna runt Bergman fyller i med behov av cykelleder, avskilda från biltrafiken, till ridskolan, Viggen, Västerby, Vikmanshyttan...

Park och vattenlek

Det är uppväxande släktet som ska genomföra "Min drömstad" Hedemora. Konstnären Mats Lindberg, som jobbat med många skolgårdsplaneringar och barns tankar kring bostadsmiljöer i Mälardagskommuner, anordnade workshop för barn. Ett tiotal barn lät sig i Centrumgallerian i lördags sugas med i skaparkraften och klippa-klistra-måla en pappmodell.
- Först önskar sig barn tivoli och annat spännande. När vi får prata lite brukar vi närma oss verkligheten. Då kommer det spännande saker ut.
- För barn ser. En nioåring var till exempel väldigt klar över skillnader mellan Säter och Hedemora. I Säter var husen små och skeva. I Hedemora större och fyrkantiga.

Cykelperspektivet

När fantasin och lekfullheten fick fritt spelrum såg medverkande barn gröna parker, rutschkana ner i vatten och fler spännande, mindre fyrkantiga, aktivitetshus i framtidens drömstad.
Och så betonade många röster i helgen ett cykelperspektiv för stad och omland i framtida planering.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons