Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolerektor om de nya forskningspengarna

Annons

De stora universiteten och högskolorna gynnas. Det säger Kerstin Öhrn, prorektor vid Högskolan Dalarna, om de nya forskningsanslagen. För Högskolan Dalarna blir det 5,8 miljoner under fyra år; totalt 12,9 procent vilket motsvarar löne- och prisökningar, säger hon.

Det är resultatet av högskole- och forskningsminister Lars Leijonborgs proposition för Högskolan Dalarnas del som hon kommenterar. Pengarna är välkomna men hon hade hoppats på mer.
I dag får högskolan 80 miljoner om året i forskningsanslag. Av detta är 45 miljoner statliga anslag och 35 miljoner externa anslag där allt från EU-bidrag till regionala bidrag ingår.
Den här externa delen blir mer betydelsefull nu eftersom storleken på den påverkar anslagen.
Det gäller att ni blir bra på att ragga pengar?
- Ja, och här räknas även anslag från landstinget och Region Dalarna. Ju mer sådana anslag desto mer statliga pengar.
Grunden är emellertid en summa per helråsstudent. Och det är positivt för Dalarnas del eftersom antal studenter ökar och är 5874 i dag, berättar hon.
Antal publicerade forskningsrapporter kommer också att räknas, ju fler desto större anslag, säger hon.
- Tyvärr missgynnar det ämnen som humaniora och samhällsvetenskap som är förhållandevis stora på Högskolan Dalarna, särskilt inom språk. Här skrivs ju rapporterna på svenska/modersmål och publiceras inte i internationella forskningstidskrifter. Bo G Janssons bok om Fet Mats är ett sådant exempel.
Jämfört med högskolan i Gävle ligger högskolan i Dalarna bra till med ett anslag på 12,9 procent mot 7 procent men jämfört med de stora om Karolinska institutet som får 21,6 procent och Lunds universitet som får 18 procent ligger Dalarna långt efter, säger hon.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Forskningsfakta
•Under 2007 publicerade Högskolan Dalarna 251 publikationer varav 6 doktorsavhandlingar, 4 licentiatavhandlingar, 68 artiklar i vetenskapliga tidskrifter, 69 konferensbidrag och 6 böcker
• Högskolan Dalarna har totalt 27 professorer
•Den 21 november installeras 8 nya professorer varav 2 är kvinnor på högskolan

Mer läsning

Annons