Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är lärare och renägare

/

Annons

Madeleine Renhuvud är lärare i bild, slöjd samt i sydsamiska som hempråk i Falun. Dessutom konstnär, illustratör, författare, skribent, föreläsare och renägare. Hon reser runt på skolor i hela Dalarna och lär ut om samer, samisk kultur och minoritetsinformation på uppdrag av Landstinget Dalarna som är förvaltare av samiska och finska.

– Många barn blir förvånade när jag berättar att jag använder mobil, är med på facebook och bor i ett vanligt hus, inte i kåta. Samedräkt bär jag bara när det är högtid, inte i skolorna.
På senast landstingsfullmäktige höll hon ett engagerat föredrag för politikerna. Hon har själv växt upp med renskötsel och äger fortfarande några renar. Mest till husbehov, säger hon. Men varje sommar ser hon till att leva som den same hon är.

Hon berättar stolt att hennes son jobbar på heltid som rensköterare. Men det finns också en oro, det är ett väldigt tufft yrke och konflikter med markägare och problem med rovdjur skapar stora slitningar.
Sonen är utbildad snickare, det är bra att ha ett jobb vid sidan om renskötarjobbet som är svårt att försörja sig på, säger hon.
När hon var liten längtade hon alltid till sommaren och tiden med renmärkning och renskiljning när familjen flyttade runt med renarna. Hon längar fortfarande och är glad att hon kan få en period sommartid med renarna i Mittådalen, två mil nordost om Funäsdalen.
– Miljön, naturen, djuren, allt är fantastiskt. Men det är också ett otroligt tufft jobb. Helger finns inte, betonar sonen, jobbet är detsamma vardag som helgdag.
Och det är ett faktum att självmorden ökat bland unga män i samekretsar. Det är viktigt att lyfta fram, betonar hon.

När vi träffas är hon svartklädd med turkos strumpor och en färgglad sjal. Hon bär också armband i läder och silver och silverringar, exempel på sameslöjd.
– Samerna har flyttat runt och haft svårt att ta med sig dyrbarheter. Ringar och armband bär man ju på sig.
Sameslöjd är en viktig del av kulturen och hon visar ofta saker för skolbarnen. Sameslöjden är en stor inspirationskälla i hennes eget konstnärsskap.
– Jag jobbar med akvarell och keramik och gör kakelplattor med samesymboler.
Hon har gett ut en sagobok på samiska ”Mieise Mavve” (Renkalven Mavve) som även kan komma på svenska.

Namnet Renhuvud tog hennes farfars far.
– Det var förbjudet att tala samiska och att bära samiska namn. Renhuvud blev en reaktion mot det.
Hennes far fick inte tala samiska i skolan. När hon gick i skolan var det inte så. Glåpord förekom men vi samer höll ihop, säger hon.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons