Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick bluffbrev om lycka • ”Gratis” om du betalar ”överföringskostnader”

/
  • Ingrid Nilsson fick i går med posten brevet som garanterar henne all världens lycka, helt utan kostnad. Det skulle returneras till en adress i Holland.-- Det är trams förstås. Man vill utnyttja folks olycka, säger hon. FOTO: LINA AXELSSON BERG

Annons

I går kom världens all lycka till Ingrid Nilsson i Borlänge - med posten. Men det var för bra för att vara sant, förstås.
- Man utnyttjar folks hoppfullhet. Det är så dåligt, säger hon.

Enligt avsändaren är Ingrid en av sju utvalda i landet. I brevet utlovas lycka, kärlek, rikedom och hälsa. Och man behöver inte betala något. Bara man så snabbt som möjligt skickar in det personliga behörighetscertifikatet. Om inte så går chansen vidare till reserver som står på kö.

Lyckoforskning

Enligt brevets avsändare, Europeiskt centrum för lyckoforskning, lovar Berthold von Graatz från institutets huvudkontor att Ingrids innerligaste och mest angelägna önskningar ska gå i uppfyllelse. Helt utan ansträngning. Helt utan kostnad.
- Brevet faller på sin egen orimlighet. Min första tanke var när jag läste det var ...”hur ska de kunna bota min mans afasi? För att ta ett exempel.

Fingerat namn

Breven är inget nytt påfund. Dessa ”personliga” brev skickas till tusentals människor runt om i hela världen.
De som lovar har olika namn. Den senaste heter Berthold von Graatz. Enligt en artikel i Västmanlands läns tidning har konsumentmyndigheter i Europa, Australien och USA bannlyst breven.
Lyckan utlovas också i annonser och kuponghäften.
Konsumentrådgivningen i Västerås fingerade en person som svarade på en sådan annons. I nästa brev från Berthold von Graatz får den fingerade personen Åke veta att lyckan snart ska vara hans. Boken ”Det stora miraklet” var alldeles gratis bortsett från en ”överföringskostnad” på 440 kronor.

Glöm inte betala

I nästa brev får Åke reda på att de främsta siarna i världen ska genomföra den ”kosmiska lyckobringande ritualen” för honom. Han är ju unik.
Men han får inte glömma att betala. Utan pengar blir det ingen ritual. Och så fortsätter det, brev efter brev. Allt förknippat med ytterligare kostnader.

Inställsamt

Ingrid Nilsson i Borlänge tyckte brevet var så inställsamt och fjäskande att hon beslutade sig för att läsa allt som stod innan det förpassades till papperskorgen.
Sedan ringde hon DD. Hon vet inte hur många som fått samma brev.
- Kanske hela området. Posten var ju lite sen i dag, haha.
Om inte så funderar hon på hur just hon hamnat i registret.
Hon minns att hon en gång för åtta år sedan var en vecka på ett hälsohem vid Siljan. Där lät hon ställa sitt horoskop hos en känd astrolog.

Vill varna andra

- Kanske hamnade jag där i något register eller så, siar hon.
Nu vill hon varna andra för breven.
- Folk handlar i god tro och det vill de utnyttja. Är man fattig eller sjuk kan breven vara ett strå att gripa sig fast i. Det sista som överger människan är ju hoppet, säger Ingrid Nilsson.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Annons