Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsledare åtalade för falska intyg

Annons

Magnus Westberg, tidigare ägare till flera kända krogar i länet har åtalats för grova bokförings- och skattebrott. Samtidigt åtalas ledare i två idrottsföreningar för att ha skrivit falska intyg till Westbergs förmån. Samtliga nekar.

Åtalet mot Westberg är följd av skatterevision mot alla hans bolag som inleddes 2005. Två av bolagen reviderades utan minsta anmärkning.
På revisionen mot det tredje, Falupuben, bygger åtalet. Revisorer och åklagare hävdar att danserna vid Lindesnäs herrgård arrangerats av bolaget och att Falun Copperheads och Nås IF varit bulvaner för att dölja bolagets skatteflykt.
– Vi har agerat utifrån gällande lagstiftning. Logdans är hävdvunnen som finansieringskälla för ideella föreningar. Och när våra samarbetspartners bekräftar våra muntliga avtal i intyg blir de åtalade för osant intygande. Det här är fruktansvärt, säger Magnus Westberg till DD.

Näringsförbud

Enligt åtalet har Westberg som ansvarig för bolaget bara bokfört en påstådd hyresintäkt från föreningarna som stått som arrangörer. Den undanhållna intäkten uppskattas till en miljoner per år. Vidare hävdas att kostnader om cirka en halv miljon samt löner om 200 000 inte bokförts, i sig utgörande grovt bokföringsbrott.
I och med detta ska Westberg ha begått grovt skattebrott genom att undanhålla 410 000 kronor i moms och 103 000 i arbetsgivaravgifter fördelat på två år.
Slutligen yrkar kammaråklagare Gun-Britt Ström i stämningsansökan att Magnus Westberg ska meddelas näringsförbud.

Intyg


Enligt Westberg har föreningarna arrangerat danserna och för detta hyrt herrgårdslogen. Hyran har utgjort hälften av logdansintäkterna, men föreningarna har en garanti om 25 000 i hyresreducering vid behov för att minska deras risktagande. Frivilliga från föreningarna har skött sådant som entré och städning.
Förutom hyran har bolaget dessutom fått intäkter då besökare utnyttjat krogen.
Att det fungerat på det här viset har intygats av Copperheads ordförande Jalkevik och en styrelseledamot som varit klubbens dansansvarige. Ett liknande intyg har också tre kvinnor i Nås IFs festkommitté undertecknat.

Oeniga


I Faluklubben är styrelseledamöterna överens om att klubben arrangerat danser. I Nås har flera i styrelsen sedan revisionen inlett , alltså två efter danserna, tagit avstånd från hur de tre i festkommittén agerat.
Varför Gun-Britt Ström bedömt intygen som falska och åtalat undertecknarna, två av dem för så pass allvarliga brott som skattebrott.

Bakläxa


Revisionen mot Falupuben ledde till att hela herrgården hösten 2006 betalningssäkrades för att säkra tillgångar av 700 000 kronors värde.
Beslutetet överklagades och betalningssäkringen hävdes av länsrätten som inte fann grund för den. Vilket är mycket ovanligt.
Skatteverket har sedermera sänkt kraven till hälften. I september tas fallet upp i länsrätten. Där kommer Westberg att tillbakavisa alla krav. Han och hans ombud Crister Bodeby hävdar att de har bevis för sina påståenden och har för DD lagt fram handlingar till stöd för dem.

GUBB JAN STIGSON

Annons