Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Typ 1 diabetes - den livshotande epidemin som vi inte pratar om

Annons

När svininfluensan spred sig så formligen exploderade media! Ingen kunde missa vad som höll på att hända. Samhället satsade enorma resurser! Massvaccinering. När fågelinfluensa hotar sprida sig med några dussin dödsfall i Asien så darrar världen. HIV, en annan virussjukdom, har tack och lov stoppats upp tack vare enorma resurser.

LÄS OCKSÅ: Sockertoppsläger lyfter unga med diabetes - Agnes från Ludvika testar gränser

Men det finns EN sjukdom, som av många forskare misstänks vara orsakad av virus, som sprider sig som en epidemi. Sjukdomen drabbar tusentals barn och vuxna. ”Vår tids polio” har den kallats. Sverige har världens näst högsta frekvens bland barn och sjukdomen blir allt vanligare.

LÄS OCKSÅ: Typ 1 diabetes är en obotlig sjukdom som man måste kämpa med

Trots detta är den så okänd, att de som insjuknar allt oftare hinner bli allvarligt sjuka innan de får sin diagnos. Den senaste nyinsjuknade på vår klinik, 7 år gammal, var medvetslös, ytterst nära döden. Vem som helst kan drabbas, som en blixt från klar himmel. Inte en enda botas! Behandlingen är intensiv, för många plågsam, pågår varenda dag resten av livet. Ibland blir patienten medvetslös, får kramper. Många drabbas redan i unga år av invalidiserande skador och dödligheten är kraftigt ökad. Inte en enda botas!

LÄS OCKSÅ: Byt namn på typ 1-diabetes

Typ 1 diabetes väcker ganska lite uppmärksamhet, trots att tiotusentals behöver livsuppehållande behandling dygnet runt, skriver Johnny. På bilden ett diabeteshjälpmedel som mäter blodsockernivån genom skanning.

Men sjukdomen väcker ganska liten uppmärksamhet, trots att tiotusentals behöver livsuppehållande behandling dygnet runt. De flesta ger inte en krona till forskning. Märkligt!

Kanske beror det på att den livshotande epidemin har det skändliga namnet diabetes, Typ 1 diabetes? Direkt reagerar många med ”skyll dig själv!” Livsstil förklarar till stor del cancer, trafikolyckor, fetma, missbruk, Typ 2 diabetes, men INTE Typ 1 diabetes. Orsaken till Typ 1 diabetes är en gåta!

Tänk om Barndiabetesfonden, som satsar på Typ 1 diabetes hos barn och vuxna, kunde få en tiondel av vad Barncancerfonden får till forskning. Fantastiskt! Men det räcker inte med att gilla, göra tummen upp. Du och jag måste donera! Gå in på Barndiabetesfondens webb.

Johnny Ludvigsson, professor/barndiabetesläkare, Linköping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons