Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Varför ifrågasätter ingen skjutningarna i USA?

Annons

Är det demokratiskt att tiotusentals blir skjutna varje år?

De 80 000 amerikaner som skottskadas under samma tid har inte tillgång till en heltäckande sjukförsäkring som svarar mot vårdkostnaderna. Om de inte har en försäkring genom sitt arbete eller om de inte har haft råd att teckna en privat sjukförsäkring får de skylla sig själva. De får också skylla sig själva om de var ute på stan och fick en kula i låret.

LÄS OCKSÅ: Sundberg: Massmordet i Las Vegas förvärrades av vapenlagen

USA är den främsta förebilden för svensk borgerlighet och den anser landet vara frihetens fyrbåk i världen. Detta särskilt i jämförelse med Putins Ryssland. Jag är långt ifrån att vara en vän av Putins nationalism men Ryssland utgör inte något hot mot vårt land.

När det gäller USA

Jag dristar mig till att utmana svenska politiker och medier med att ställa en relevant fråga. Om det som år efter år händer i USA skulle hända i Ryssland, vad skulle ni säga eller skriva då? Skulle förklaringarna hänvisa till Putins ondska, hans bakgrund som KGB-agent, Sovjetunionens strävan efter världsherravälde eller andra fördomsfulla påståenden?

LÄS OCKSÅ: Debatt: C har missförstått vapendirektivet totalt

När det gäller USA finns inga ifrågasättanden över huvud taget. Det som sker där händer i god demokratisk ordning och under de senaste tio åren har 300 000 privatpersoner skjutits till döds. Trots att en majoritet vill inskränka den fria vapenhandeln ser den rika överklassen till att dödandet kan fortsätta. Det är hög tid att omvärdera propagandabilden av, om och från "världens främsta demokrati".

Hans Skagerlind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons