Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare uppmanas att samla vargspillning – "Bra att vi kommer närmare sanningen gällande vargstammen"

Länets jägare uppmanas av Länsstyrelsen Dalarna att samla in spillning från varg.
Syftet är att fastställa DNA för att se hur stor vargstammen är.
– Bra att vi kommer närmare sanningen gällande vargstammen, säger Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna
– Det blir en betydande utmaning för Dalarnas jägare, säger länskommunikatören Christer Gruhs.

Annons

I TV-spelaren ovan kan du se en repris av vår livesändning, med en intervju med Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

På måndag inleds årets älgjakt. Jägareförbundet har, efter samråd med Länsstyrelsen Dalarna, fått uppmaningen att inte bara fortsätta sitt uppdrag med att samla björnspillning utan även få uppdraget att samla in spillning från varg. Med anledning av detta kallade Jägareförbundet Dalarna till en presskonferens.

Christer Gruhs, länskommunikatör för Jägareförbundet Dalarna, skrev i förbundets pressinbjudan att han beklagade den kort varsel med inbjudan.

– Men informationen som kommer att lämnas vid bifogad presskonferens är av den digniteten att det inte funnits några möjligheter till en snabbare handläggning, skriver Christer Gruhs.

"Anledningen är den diskrepans som har vuxit sig allt starkare om den verkliga vargpopulationen. Vargspillningsinventering parallellt med fortsatt insamling av ”björnbajs” och jakt på älg blir en betydande utmaning för Dalarnas jägare", skriver Christer Gruhs i pressmeddelandet.

Ulf Berg är förbundets länsordförande.

– På måndag börjar älgjakten och vi vill uppmana länets jägare att samla spillning från både björn och varg. Jag tycker personligen att det är väldigt bra att vi kommer närmare sanningen med vargstammen. När man började kontrollera DNA på björn, kom fram till att det skulle kunna finnas nästan dubbelt så många björnar, säger Ulf Berg.

Han fortsätter:

– Vårt intresse är varken att överdriva eller minimera, det viktiga är att förvaltningen blir korrekt, det är det som vi jägare är ute efter. Hittills har vi litat på spårobservationer för att fastställa storleken på vargstammen, men det räcker tydligen inte. Jag tror mycket på det här med att samla vargspillning. Jag uppfattar det som att en sådan här samordnad inventering inte har gjorts tidigare, säger Ulf Berg.

Jägareförbundet har, efter samråd med Länsstyrelsen Dalarna, fått uppmaningen att inte bara fortsätta sitt uppdrag med att samla björnspillning utan även få uppdraget att samla in spillning från varg. Med anledning av detta kallar förbundet till presskonferens på måndagsförmiddagen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning