Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunnig och kreativ metallarbetare, politiker och filosof

/
  • Hans Andersson har avlidit i en ålder av 63 år. Han sörjes närmast av sin fru Margareta och döttrarna Cathrine och Marie med familjer. FOTO: PRIVAT

Annons

Hans Andersson, förre metallarbetaren och riksdagsmannen för vänsterpartiet, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Hans Andersson var svetsare på dåvarande Asea när han blev ordförande i verkstadsklubben. Ett sensationellt val där plåtslagarna gick man ur huse för att rösta in honom.

Han arbetare som filosofilärare på Stockholms universitet när han och hans fru flyttade till Ludvika och Stensbo och den före detta skolan 1970.

Vann respekt

Han började sedan på dåvarande Aseas plåtverkstad och utbildade sig till svetsare. Han vann snabbt respekt på verkstadsgolvet och valdes till ordförande för verkstadsklubben. Det var mycket ovanligt på den tiden att en vänsterpartist valdes på en så ledande fackföreningspost, understryker Anders Wiklund, mångårig partikamrat och vän.
Jag arbetade själv på Asea på den tiden och minns det sensationella valet och Anderssons starka stöd från plåtslagarna vars yrkeskunnande han värderade högt.

Gnistrande

En gnistrande organisatör, säger Maria Häggman, en av dem som arbetade fackligt, om Andersson.
- Jag minns honom också som en pådrivande och hårt arbetande företrädare med hårda krav på andra men ännu hårdare på sig själv.
Den s-dominerade verkstadsklubben blev en kraft att räkna med under den här tiden, understryker Wiklund.
Andersson blev omvald tills han avgick efter cirka tio år.

Till Nicaragua

I slutet av 1980-talet åkte han med sin fru till Nicaragua som volontär och biståndsarbetare. De tog emot donationer från Svenska organisationer till Nicaragua där det var krig och brist på allt.
1992 ersatte han Lars-Ove Hagberg i riksdagen där han satt till 2002. Mats Svegfors, före detta chefredaktör för Svenska Dagbladet, beskriver i sitt minnesord Anderssons ”självklara underifrånperspektiv” trots att han inte var född in i arbetarklassen.
Svegfors talar också om ”filosofens krav på stringens och klarhet.”

Ansvarskommittén

Ett av Anderssons senare uppdrag var att representera sitt parti i den parlamentariska ansvarskommittén som Svegfors höll i.
- Andersson var ingen traditionell politruk, han kunde rikta obarmhärtig kritik även mot sitt eget parti. Han var alltid oerhört påläst och samtidigt öppen för nya vägar, säger Wiklund.
Gudrun Schyman var ordförande i vänsterpartiet när Hans Andersson var ledamot i verkställande utskottet.
- Vi jobbade väldigt tätt ihop i många år. Han var en väldigt kunnig och kreativ person som sjösatte det mer organisatoriska samarbetet med s. En fantastisk tillgång i det jobbet. En person att alltid lita på.

Följde inte strömmen

Kenneth Abrahamsson, forskare, mötte Andersson när han var ordförande för dåvarande Arbetslivsinstitutet.
- Han följde inte strömmen utan gick sin egen väg och var lite av en intellektuell rallare i kunskapssamhället.
Hans Andersson sökte inte offentligheten. Det är svårt att hitta annat än korta citat av honom i pressen. Han levde enkelt efter sina grundvärderingar även privat, men ville absolut inte lyfta fram sådana exempel i tidningen.

Onödigt och oviktigt

Vid ett intervjutillfälle nämnde han till exempel att han tvingades köpa en ny kavaj när han kom in i riksdagen eftersom den han hade på sitt bröllop var för liten. Men det var onödigt och oviktigt att skriva om, tyckte han.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Annons